Coaliţia "portocaliilor" cu "alb-albaştrii" se urneşte cu greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

alcătuită din Partidul Regiunilor, socialişti şi comunişti.Din iniţiativa preşedintelui Iuşcenko, la Kiev a avut loc o "masă-rotundă" pentru convenirea unui plan de realizare a

alcătuită din Partidul Regiunilor, socialişti şi comunişti.
Din iniţiativa preşedintelui Iuşcenko, la Kiev a avut loc o "masă-rotundă" pentru convenirea unui plan de realizare a priorităţilor naţionale ale statului, care a reunit liderii tuturor fracţiunilor parlamentare, precum şi o serie de alte personalităţi de seamă din Ucraina. Supus presiunii Radei Supreme, pentru a se decide între dizolvarea acesteia sau acceptarea candidaturii la funcţia de premier a lui Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, preşedintele Iuşcenko a cerut politicienilor, acum câteva zile, "să nu apeleze la stradă", avertizând că "cine seamănă vânt va culege furtună". Demersul şefului statului s-a dovedit a fi salutar, întrucât, în urma discuţiilor, participanţii, cu excepţia Blocului Iulia Timoşenko, au convenit semnarea unui Pact al unităţii naţionale şi realizarea unei coaliţii parlamentare largi. Acesta a fost motivul pentru care Rada Supremă a hotărât să-şi continue lucrările până la numirea noului premier şi formarea întregului cabinet.

Dificultăţile în calea înţelegerii
Primele două runde ale "mesei-rotunde" pentru convenirea textului Planului de unitate naţională nu şi-au atins scopul, ca urmare a divergenţelor constatate, legate, în principal, de aderarea Ucrainei la NATO. În cadrul primei şedinţe unde a fost prezentă, Iulia Timoşenko a respins, din principiu, o alianţă a "portocaliilor" şi a "alb-albaştrilor". La rândul său, reprezentantul comuniştilor a anunţat că nu va semna Pactul "exclusiv din raţiuni ideologice".

Coaliţia largă, pusă la încercare
Nici în privinţa alcătuirii coaliţiei largi, lucrurile nu sunt mai clare din cauza viziunilor diferite ale participanţilor şi a disputei dintre aceştia privind împărţirea funcţiilor.
În timp ce liderul socialiştilor, Moroz, a declarat că semnarea sau nesemnarea Pactului unităţii naţionale nu presupune modificarea formatului coaliţiei "anticriză", Kinah, reprezentant al blocului proprezidenţial "Ucraina noastră", a optat pentru o coaliţie care să-i excludă pe comunişti.

Dilemele preşedintelui
Pentru ziua de ieri fusese convocată o nouă rundă de negocieri în cadrul "mesei-rotunde". Preşedintele Iuşcenko ar urma, totodată, ca, presat de timp, să decidă fie dizolvarea legislativului şi anunţarea de alegeri anticipate, aşa cum cere Timoşenko, fie prezentarea, până la 2 august, termenul prevăzut de constituţie, a candidaturii rivalului său la funcţia de premier.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite