Coaliţia, moartea pasiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valer Dorneanu, care a condus această instituţie timp de patru ani şi nu a reuşit să dovedească decât că este un jurist prăfuit şi anost. Important este însă că actuala coaliţie

Valer Dorneanu, care a condus această instituţie timp de patru ani şi nu a reuşit să dovedească decât că este un jurist prăfuit şi anost. Important este însă că actuala coaliţie majoritară nu poate să găsească un candidat comun şi a transformat alegerea preşedintelui Camerei într-un nou prilej de ceartă şi de şantaj reciproc.
Aceasta este, de fapt, o nouă probă că aproape întregul proces de guvernare este blocat de tensiunile, care se amplifică de la o zi la alta, dintre cele patru partide aflate la guvernare. Singurul motiv pentru care această coaliţie mai supravieţuieşte este teama că ar putea rata aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007. În rest, interesele sunt atât de divergente, încât un pronostic privind numele viitorului speaker al Legislativului este la fel de hazardat ca un joc la loterie. UDMR şi grupul minorităţilor naţionale folosesc orice prilej pentru a forţa adoptarea legii statutului.
PC vrea înapoi funcţia de ministru-delegat pentru control la care a renunţat în 2005. Liderii PD doresc şi ei ceva - nu se ştie încă ce - dacă liberalii obţin preşedinţia Camerei, iar ei nu reuşesc să preia, aşa cum li s-a promis, conducerea Senatului. De fapt, doar un telefon de la Palatul Cotroceni i-a oprit pe democraţii lui Emil Boc, acum câteva zile, să conteste dreptul liberalilor de a prelua conducerea Camerei. Situaţia din coaliţie este complicată şi de ieşirile în scenă ale preşedintelui Traian Băsescu, care, mai nou, pe lângă loviturile aplicate constant guvernului Tăriceanu, pare că îi încurajează pe adepţii lui Laszlo Tokes să devină o alternativă la UDMR.
Negocierile care urmau să aibă loc în noaptea de duminică spre luni ar putea salva aparenţele şi coaliţia majoritară s-ar putea prezenta în faţa deputaţilor cu un singur candidat la preşedinţia Camerei. Problema este că PNL, PD, UDMR şi PC au avut, în doar un an şi trei luni de guvernare comună, nenumărate experienţe în care o înţelegere era încălcată în câteva minute de la parafarea ei. În consecinţă, liderii PC şi UDMR se vor gândi îndelung dacă un eventual acord va mai fi respectat şi după ce ei îşi vor îndeplini angajamentul şi îl vor alege pe liberalul Bogdan Olteanu în funcţia de speaker al Legislativului. Ceea ce a dispărut - şi este imposibil de recuperat - este încrederea dintre partidele aflate la guvernare.
Această coaliţie ar trebui să recunoască faptul că, la fel ca într-o căsnicie eşuată, orice urmă de pasiune reciprocă a dispărut şi a rămas doar ura. Căruţa guvernării mai trebuie târâtă până la momentul în care vom fi siguri că intrăm în UE şi apoi trebuie să se ajungă repede la divorţ, respectiv la alegeri anticipate. Cel puţin am ieşi mai ieftin dacă am organiza anticipatele odată cu alegerile pentru Parlamentul European.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite