Clujul creşte de 20 de ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile susţin că, din toamnă, Clujul va deveni zonă metropolitană Zona metropolitană va aduce municipiului Cluj-Napoca un plus de aproximativ 70.000 de persoane şi nu mai puţin de

Autorităţile susţin că, din toamnă, Clujul va deveni zonă metropolitană

Zona metropolitană va aduce municipiului Cluj-Napoca un plus de aproximativ 70.000 de persoane şi nu mai puţin de 4.000 de kilometri pătraţi de teren.

"Cluj-Napoca va avea două milioane de persoane în următorii zece ani", estima, anul trecut, preşedintele Consiliului Civic Local, un ONG care monitorizează activitatea autorităţilor clujene, Iosif Pop.

Un prim pas în acest sens se va face, din toamnă, prin realizarea zonei metropolitane. Blocajele legate de realizarea acesteia au încetat odată ce conducerea judeţului Cluj şi a municipiului Cluj-Napoca a fost adjudecată de acelaşi partid, PD-L. Viceprimarul oraşului, Sorin Apostu, a declarat că, în luna septembrie, consiliul local va adopta o hotărâre privind formarea zonei metropolitane.

"Marţi am constituit comisia de lucru pentru realizarea zonei metropolitane. Am cerut şi consiliului judeţean să-şi numească un reprezentant în comisie şi, în termen de două săptămâni, îşi vor desemna reprezentanţii şi toate primăriile interesate să facă parte din zona metropolitană. Sperăm ca în toamnă să emitem hotărârea de consiliu local privind formarea zonei metropolitane Cluj şi să ne apucăm de lucru", a precizat Apostu.

Proiectul CJ, aruncat la gunoi

Viceprimarul a precizat că nu se va continua proiectul de zonă metropolitană demarat de Consiliul Judeţean Cluj încă din 2005 şi nefinalizat din cauza neînţelegerilor dintre fosta conducere, liberală, a judeţului şi liderii democraţi ai municipiului.

"Continuarea proiectului consiliului judeţean ar însemna excluderea municipiului Cluj-Napoca din zona metropolitană şi nu cred că cineva vrea acest lucru. Cred că abia acum intrăm în normalitate şi anume proiectul zonei metropolitane porneşte de la Cluj-Napoca", susţine Apostu.
"Parlament" de Cluj

Zona metropolitană Cluj va include localităţile de pe o rază de 30 de kilometri de jur-împrejurul municipiului Cluj-Napoca. "Vom merge pe modelul clasic. Se va constitui un Consiliu General care va fi format dintr-un membru desemnat de primăriile fiecărei localităţi şi un reprezentant al Consiliului Judeţean", a precizat Apostu.

Consiliul respectiv, în care fiecare membru va avea vot egal, va decide cu privire la proiectele care privesc întreaga zonă. Va exista şi un executiv care va avea drept atribuţii principale identificare proiectelor de interes comun, elaborarea documentaţiilor pentru demararea proiectelor şi identificare surselor de finanţare.

Avantajele existenţei unei astfel de structuri se referă la creşterea şanselor de obţinere a unor fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. "În general, fondurile europene merg pe regiuni, nu pe localităţi izolate. Priorităţile UE în acest domeniu sunt proiectele care au impact asupra unor comunităţi cât mai mari", spune directorul Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean Cluj, Petru Mălai.

Cluj-Napoca are în momentul de faţă o populaţie de 310.000 persoane şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 200 de kilometri pătraţi. Realizarea zonei metropolitane va aduce un plus de 70.000 de persoane. "La terenul oraşului se vor adăuga 4.000 de kilometri pătraţi de teren", a spus Radu Spânu, arhitectul-şef al judeţului. Astfel, din punct de vedere al suprafeţei, Cluj-Napoca, în varianta metropolitană, va creşte 20 de ori.

Localităţile metropolei

Din zona metropolitană Cluj vor face parte, pe lângă municipiul Cluj-Napoca, şi Apahida, Baciu, Aiton, Floreşti, Feleacu, Chinteni, Tureni, Ciurila, Săvădisla, Cojocna, Petreştii de Jos, Gilău, Jucu, Căianu, Bonţida, Borşa, Vultureni, Sânpaul şi Gârbău.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite