Cluj: “Nu suntem un produs al învăţământului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patricia Couţi este creierul proiectelor extraşcolare  dedicate elevilor clujeni, de trei ani, de când a fost aleasă preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor.

Rezultatele pozitive ale proiectelor iniţiate de ea, cât şi modul în care a reuşit să-şi mobilizeze colegii pentru soluţionare problemelor cu care s-au confruntat elevii clujeni, au recomandat-o pentru a deveni vice-preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, funcţie pe care o deţine de doi ani.

Fostă sportivă de performanţă, de trei ori campioană naţională la baschet cu echipa PH Baschet, la categoria ei de vârstă, a renunţat pentru a se dedica proiectelor şcolare de care este extrem de ataşată. “Mi-am dat seama că nu sunt suficient de înaltă ca să ajung la cel mai înalt nivel, aşa că am vrut să mă reorientez spre altfel de activităţi extraşcolare.

Presupune multă muncă o asemenea funcţie şi dăruire. Dacă nu-ţi place ceea ce faci, e groaznic”, a spus Patricia Couţi. Printre proiectele întreprinse de clujeancă, cele de care se simte cea mai mândră sunt Histrioniada Elevilor, un festival naţional de teatru, şi Cupa de Fotbal pe teren sintetic.

Probleme soluţionate de la Cluj

Frumoasa elevă a precizat că, de foarte multe ori, Consiliul Judeţean al Elevilor din Cluj s-a implicat în rezolvarea anumitor nemulţumiri sau probleme cu care s-au confruntat elevii. “Nu putem face pe avocaţii, însă elevii trebuie să ştie că cineva îi reprezintă, că pot apela la noi, dacă au anumite nemulţumiri, că pot propune anumite idei sau proiecte”, a explicat Patricia.

Printre problemele soluţionate şi datorită presiunilor pornite de la Cluj se numără păstrarea sportului ca materie de Bacalaureat, păstrarea alocaţiilor de stat pentru elevii care au împlinit 18 ani: “Rezolvarea problemei alocaţiilor a pornit de la Cluj. I-am mobilizat pe cei din ţară pentru a aduna câteva mii de semnături, necesare petiţiei care a fost trimisă spre Guvern”.

Sistem de burse după model occidental

“Noi, elevii, colaborăm cu Ministerul Educaţiei, însă nu suntem un produs al învăţământului. Ne place să spunem, că suntem parteneri, ne putem impune sau spune punctul de vedere”, a precizat Patricia. Printre proiectele pe care clujeanca vrea să le iniţieze pe viitor, este un sistem de burse destinat elevilor cu performanţe într-un anumit domeniu: “Ne-am gândit să conteze doar 50% media de la şcoală.

Criteriul principal va fi activitatea extraşcolară, pe sistemul invăţământului modern, occidental, care încurajează dezvoltarea personală”. Pentru a strânge cei circa 7.000 de lei, necesari implementării proiectului, clujeanca îşi doreşte să organizeze o alee a cărţilor cu vânzare în Parcul Central, dacă nu obţine o sponsorizare în acest sens.

Ce planuri de viitor ai?
Aş vrea să dau la Drept, iar din al doilea an să mă înscriu la Ştiinţe Politice. Însă, mai e timp până când va trebui să iau o decizie.

Ai accepta să lucrezi în învăţământ?
Nu, pentru că mă gândesc la un viitor mai bun din punct de vedere financiar, iar salariile profesorilor sunt foarte mici, de aceea şi calitatea învăţământului este aşa cum este.

Cum eşti privită de colegii tăi având în vedere funcţia pe care o ai?
Toată lumea mă priveşte ca pe un avocat şi văd în mine soluţia tuturor problemelor. Mi-ar plăcea ca şi ceilalţi membri din consiliu să transmită aceeaşi siguranţă pentru colegii lor.

Născută în 25 februarie 1991, la Cluj-Napoca
Este elevă în clasa a 11-a la Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai” din Cluj
Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor de trei ani

Ce-i place:

Patricia Couţi este o fană a activităţilor sportive. Merge la sala de fitnes de cel puţin trei ori pe săptămână, iar atunci când are timp, înlocuieşte această activitate cu alergatul în aer liber. Îi place, de asemenea, să şofeze. “Mă bucur, în schimb, că nu mă încadrez în categoria femeilor stângace la volan. Cred că mă descurc destul de bine”, a declarat eleva.

Ce nu-i place:

“Nu-mi place să dorm prea mult. De multe ori, după ce mă trezesc, mă simt chiar mai obosită. În ceea ce-i priveşte pe oameni, nu-mi plac acele persoane care nu se ţin de cuvânt, pentru că sunt pusă în situaţia în care trebuie să fac eu treaba, pe care a promis altcineva că o va face. Mă enervează teribil acest lucru”, a mărturisit Patricia Couţi.

Citeşte ce crede Patricia Couţi despre Cluj: „Parcările din Cluj sunt insuficiente şi ineficiente”

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite