Caracatiţa lui Apostu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clanul Apostu
Clanul Apostu

În dosarul primarului din Cluj-Napoca, arestat sub acuzaţia că a luat mită 125.000 de euro, sunt implicate firme care obţineau contracte „grase“ şi pe vremea când Primăria era condusă de Emil Boc.

Din motivarea sentinţei de arestare preventivă a primarului Sorin Apostu (PDL) reiese că acesta ar fi primit avantaje de la ambele firme care îşi împart contractele de salubrizare din Cluj-Napoca. Este vorba despre Brantner, o companie cu acţionari din Austria, şi Rosal, societate aparţinând omului de afaceri şi parlamentarului Silviu Prigoană, ambele intrate în relaţii cu Primăria încă de pe vremea când instituţia era condusă de actualul premier Emil Boc.

În 2005, Brantner Servicii Ecologice câştiga un contract de 12 milioane de euro pentru concesionarea pe opt ani a serviciilor de salubrizare şi deszăpezire a unei jumătăţi din oraş. Astfel, în conturile firmei intră circa 1,6 milioane de euro în fiecare an. Cealaltă jumătate din oraş a fost dată, contra aceleiaşi sume, în grija firmei lui Prigoană.

În 2010, în mandatul lui Apostu, când s-a organizat licitaţia pentru ridicarea deşeurilor menajere, miza afacerii a crescut. Firma Brantner Vereş a obţinut un contract de peste 16 milioane de euro. Astfel, pe o perioadă de opt ani, compania va încasa pentru serviciile sale circa două milioane de euro anual. Aceeaşi sumă va fi plătită de municipalitate către Rosal.

Brantner - onorariu, Rosal - benzină

În perioada semnării contractului cu Primăria Cluj-Napoca, firma Brantner Vereş a început să verse periodic diverse sume de bani în conturile Cabinetului de avocatură al soţiei primarului, Monica Apostu. Astfel, în perioada aprilie 2010-octombrie 2011, ea a încasat onorarii de 45.000 de euro de la SC Total Trading Company, persoană juridică având calitatea de administrator al companiei Brantner Vereş). Directorul general al firmei de salubritate, Călin Stoia, a fost arestat pentru dare de mită în aceeaşi zi cu Sorin Apostu.

Cu ocazia percheziţiei, procurorii au găsit la locuinţa primarului două carduri de benzină de la Rosal. „Au fost date trei sau patru carduri, fiecare are o limită de combustibil. E vorba de 2.000 de lei lunar pe fiecare card. De exemplu, pot să vă spun sigur că pe cei de la Poliţia Locală i-am ajutat întotdeauna cu carburant, probabil din această cauză le-au fost acordate cardurile respective", explică Sergiu Hossu, directorul Rosal.

Kiat a dus-o bine şi pe vremea lui Boc

O altă firmă menţionată în dosarul Apostu este Kiat Group Construct care a câştigat în 2010, în asociere cu Diferit SRL, un contract de asfaltare în valoare de 140 de milioane de euro. Conform contractului, în perioada 2011-2013, cele două firme trebuie să modernizeze şi să reabiliteze 120 de străzi din Cluj-Napoca. Potrivit anchetatorilor, Mustafa Bekar, unul dintre proprietarii firmei, ar fi angajat-o chiar pe soţia primarului pentru a-i reprezenta interesele în raport cu Primăria.

Click pentru a vedea operaţiunile Clanului Apostu

image

De asemenea, familia Apostu a mai beneficiat, de la aceeaşi firmă, de bilete de avion, cazări la hotel şi haine. Kiat a mai câştigat licitaţii de circa 23 de milioane de euro pentru diferite lucrări de asfaltare şi între 2006 şi 2008, când primar era Boc, iar Apostu era viceprimar. Astfel, în 2007, a fost una dintre firmele care au câştigat licitaţia pentru modernizare a 100 de străzi din oraş, contra sumei de o jumătate de milion de euro. În aprilie 2008, Kiat s-a numărat printre cei trei câştigători ai contractului de întreţinere a străzilor, în valoare de 50 de milioane de euro.

Haine din mall, cadou de la Liliana Călin

Kiat Group Construct este o firmă înfiinţată în 2006, având ca acţionari cinci cetăţeni turci. Doi dintre aceştia, Tamer Atalay şi Mustafa Bekar, sunt acţionari şi la King Industrial Enterprises, companie care, în iulie 2006, a obţinut de la Primărie un contract în valoare de circa un milion de euro, pentru amenajarea şi dotarea mai multor locuri de joacă pentru copii cu tobogane.

Pe vremea când se încheiau aceste contracte, acţionar în  King Industrial Enterprises era şi Liliana Călin, care apare şi în motivarea arestării lui Apostu şi despre care se spune că ar fi o apropiată a lui Emil Boc. Ea este acum angajată la Kiat şi a reprezentant firma în relaţiile cu Primăria Cluj-Napoca. Procurorii arată că „la data de 9 octombrie 2011, reprezentanţii SC Kiat, prin persoana numitei Călin Liliana, au achitat contravaloarea cumpărăturilor realizate de făptuitoarea Apostu Monica din magazine de îmbrăcăminte/încălţăminte din Iulius Mall Cluj-Napoca".

Şpăgi în vacanţe, bani de la pepenari

În motivarea magistraţilor se mai arată că primarul ar fi beneficiat şi de alte avantaje. Astfel, tot de la firma Kiat, el ar fi primit un bilet de avion pe ruta Bucureşti - Târgu-Mureş şi două nopţi de cazare la hotelul Marriott din Capitală, în valoare de circa 350 de euro. De asemenea, familia Apostu ar fi petrecut o vacanţă în Grecia, la vila din Halkidiki a lui Simion Mureşan, patronul Electrogrup, altă firmă abonată la bani publici. Acesta i-ar mai fi plătit primarului un weekend la Viena şi un concediu în Dubai, în valoare totală de 5.000 de euro.

În motivarea magistraţilor se mai spune că învinuitul colecta de la fiecare vânzător de pepeni din Dăbuleni câte 4.000 de euro, plus produse agricole, pentru aprobarea locaţiei de comercializare. Marian Stancu, şeful pepenarilor, era persoana care colecta sumele şi îl vizita pe Apostu noaptea, când intra cu maşina în curtea şi garajul primarului, în timp ce acesta îl supraveghea din maşina sa parcată pe stradă. Numai în 2011, din sumele percepute de la comercianţii din Dăbuleni, Apostu ar fi primit 50.000 de euro.

125.000 de euro reprezintă suma totală încasată drept mită de primarul Sorin Apostu, potrivit procurorilor DNA.

OMV şi Carrefour lucrau cu socrul primarului

Din fişa fiscală depusă de Monica Apostu rezultă că, în perioada 2008-2011, ea a încasat sume de bani de la societatea Dedeman, care în ­cursul anului 2010 a obţinut de la Primăria Cluj-Napoca autorizaţia de construire, în acest an inaugurând un mare complex comercial. Potrivit procurorilor, folosirea Cabinetului de avocatură al soţiei primarului a fost o metodă pentru mascarea folosului ilicit.

Anterior, Sorin Apostu înfiinţase firma Toralex SRL, cu sediul la domiciliul său,  avându-l ca unic asociat pe Virgil Stănescu, tatăl soţiei sale care lucra ca jurist în cadrul societăţii. Socrul primarului a fost profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, unde a predat şi Sorin Apostu. Potrivit datelor financiare ale firmei, singurii clienţi au fost companiile OMV Petrom, Carrefour România şi M.F.P., care au virat lunar sume de bani în conturile Toralex, în perioada 2008-2009.

Aceste plăţi, totalizând 200.000 lei, au coincis cu perioada în care au intrat pe piaţa clujeană, OMV Petrom cu înfiinţarea a patru benzinării, iar Carrefour  cu deschiderea primului hipermarket, pentru care au fost necesare avize şi autorizaţii de la Primărie. Banii erau plătiţi pentru servicii de intermediere a obţinerii autorizaţiilor de mediu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite