Aspazia Droniuc se folosea în afaceri de greii Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aspazia Droniuc
Aspazia Droniuc

Femeia care l-a denunţat pe primarul de Cluj-Napoca negocia contracte după ce pronunţa nume ca Sorin Apostu şi Alin Tişe.

UPDATE ORA 9.00

Astăzi, Curtea de Apel Cluj va motiva decizia arestării preventive pentru 29 de zile a primarului Sorin Apostu. Documentul va fi făcut public în cursul zilei de azi.

Aspazia Droniuc (36 de ani), denunţătoarea în dosarul de mită al primarului Sorin Apostu , dar şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, era o veche cunoştinţă a mai marilor din politica şi administraţia Clujului. Procurorii anticorupţie verifică fapte petrecute începând din 2009, de când Apostu a devenit primar, însă un om de afaceri clujean, a cărui firmă e prinsă în dosarul de mită al edilului, susţine că de afacerile Aspaziei Droniuc aveau grijă şi înainte de 2009 nume grele din administraţia oraşului. Mai precis, primarul arestat Sorin Apostu şi actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe.

Eugen Vereş, directorul companiei de salubritate Brantner-Vereş şi deţinătorul a 37% din acţiunile companiei, afirmă că în urmă cu câţiva ani Aspazia Droniuc i-a făcut poliţe de asigurare la o parte din maşinile companiei. „Acum vreo patru - cinci ani, când Apostu era director tehnic la Primărie, a trimis-o pe Aspazia Droniuc la mine să-mi asigure maşinile. Le-am zis angajaţilor să facă pentru câteva utilaje, nu pentru toate maşinile, că doar aveam şi noi omul nostru cu care lucram de mai mulţi ani", spune Eugen Vereş.

Sorin Apostu a fost director tehnic al Primăriei Cluj-Napoca între anii 2004 şi 2008, când Emil Boc era primarul Clujului. „A fost şi anul trecut sau acum doi ani şi mi-a zis că a venit din partea lui Tişe, dar nu am mai făcut nicio asigurare, că mi-am permis să spun că le fac cu altcineva. Tişe nu a zis nimic, numai ea a zis că a trimis-o el. Tişe nu m-a sunat să-mi spună «bă, te rog frumos, fă ceva», aşa că nu ştiu sigur dacă el a trimis-o", adaugă Eugen Vereş. Contactat telefonic, Alin Tişe s-a rezumat ieri să spună că nu o cunoştea pe Aspazia Droniuc.

Prietenii cu cântec

În ceea ce priveşte relaţia companiei Brantner-Vereş cu Primăria Cluj-Napoca, Eugen Vereş spune că totul s-a derulat prin intermediul lui Călin Stoia, arestat şi el odată cu primarul. Stoia deţine 10% din acţiunile Brantner-Vereş şi este directorul Brantner Holding România, adică controlează şi restul de 53% din acţiunile firmei. „Între Călin Stoia şi Sorin Apostu există o relaţie de prietenie. De patru-cinci ani, de când a apărut Apostu (primar - n.r.), pe mine m-a înlăturat şi toate comunicările s-au făcut direct între el şi Stoia", a declarat Eugen Vereş.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit 45.000 de euro mită de la Călin Stoia pentru încheierea contractului de salubritate pe opt ani. „Eu cred că e vorba de comisioane, nu de licitaţia pentru concesiune. Peste tot pe unde a intrat Brantner prin Stoia a intrat cu cântec şi a făcut victime. După ce am semnat contractul aşa de bine ne-o ajutat Apostu, încât Primăria, prin serviciul de control, ne-a dat 47 de amenzi, de 1.000 şi 2.500 de lei", mai spune Vereş.

În ceea ce priveşte licitaţia de concesiune a salubrizării oraşului, Vereş spune că toţi operatorii care s-au prezentat la licitaţie au consultat înainte preţurile Brantner. „Licitaţia a fost cu dedicaţie, dar nu pentru noi, ci pentru Rosal (firma deţinută de Silviu Prigoană - n.r.)", conchide Vereş. Pe baza contractului de concesiune a serviciului de salubrizare, Brantner - Vereş încasează peste două milioane de euro pe an de la clujenii persoane fizice şi plăteşte o redevenţă Primăriei de 51.000 de euro.

Cine este Aspazia Droniuc

Aspazia Droniuc este femeia care le-a dat, potrivit DNA, 49.000 de euro lui Sorin Apostu şi 10.000 de euro lui Radu Bica. Are 36 de ani şi s-a născut la Câmpulung Moldovenesc. A venit la Cluj în 1999 pentru studii şi este membră PDL. Şi-a înfiinţat firma Frarom Import-Export în 2005, având ca obiect de activitate consultanţă de afaceri. În acelaşi an, Aspazia devenea şi ziarist. Sediul firmei a fost, până în mai 2011, în locuinţa părinţilor Brânduşei Mândru, consilier local PDL şi fost consilier parlamentar, între 2000 şi 2004, la biroul lui Emil Boc, pe atunci, deputat. Femeia e căsătorită cu Robert Roşu, fost director de dezvoltare al centrului comercial Polus Center.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite