Cluj: Versaillesul Transilvaniei s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Versaillesul Transilvaniei s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare
Cluj: Versaillesul Transilvaniei s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare

La Bonţida se desfăşoară în acest weekend Zilele Culturii Bonţidene, eveniment aflat la cea de-a opta ediţie. În curtea castelului domniţele dansează, hunii se luptă de pe cai iar la câţiva paşi mai încolo, lângă zidurile îmbibate de istorie, meşteşugarii şi-au întins podoabele pe iarba verde a micului colţ de Rai.

Porţile castelului s-au deschis dis-de-dimineaţă, hunii năvălind pe cai pe terenurile bonţidene. În jurul palatului, denumit şi Versailles-ul Transilvaniei, meşteşugari din toate ţinuturile şi-au întins colecţiile de vechituri, ce constau în brăţări de epocă, ceasuri, oglinzi, monede şi bancnote vechi, fotografii unice alb negru şi multe alte comori din trecut.

Bătălia hunilor

Cunoscutul festival a început la ora 11.00, printr-un spectacol de dans tradiţional pe scena amplasată în curtea mare a castelului. Domniţele au oferit un scurt spectacol, care a anunţat înfruntarea hunilor călare. Mai mulţi călăreţi, îmbrăcaţi în hainele tradiţionale ale hunilor, dotaţi cu armele lor preferate, arcul cu săgeţi, au năvălit în partea vestică a palatului.

Cele câteva sute de persoane prezente s-au trezit dintr-o dată pe un câmp de luptă, unde săgeţile zburau, suliţele vuiau şi urletele călăreţilor îi înspăimântau pe copiii care admirau demonstraţia de luptă.

"În acele vremuri din trecut, hunii îi întreceau pe toţi din Europa din punct de vedere militar, vestimentar dar şi culinar", i-a spus un bătrânel nepoţelului, care admira cu sufletul la gură bătălia ce a durat mai puţin de 30 de minute.

Călăreţii au aruncat la ţintă cu cruciuliţe metalice, au tras cu arcul în saci umpluţi cu iarbă şi au participat la lupte corp la corp. Un moment impresionant a fost atunci când hunii s-au atacat unii pe alţii, dintr-o parte în alta, urlând şi lovind săbii şi alte arme de mână.

Călătorie în trecut

Majoritatea celor prezenţi la festivalul care are loc o dată pe an la Bonţida au fost impresionaţi de primele evenimente ce au avut loc în curtea palatului. Monica Colceriu a venit din Cluj-Napoca pentru a vedea în special demonstraţia de călărie oferită astăzi.

"Mi-a plăcut tare mult. E prima dată când vin aici şi pot spune că merită întru totul. E frumos, parcă m-am întors în trecut şi am văzut cum era pe atunci. Aştept să văd ce se mai întâmplă în continuare", a spus femeia, care a venit la festival cu soţul său.

Iosif Moldovan, un bărbat ce a fost prezent la aproape toate ediţiile, a spus: "Parcă anul trecut era mai multă lume, aşteptăm să vedem cum va fi". Bărbatul ne-a povestit şi o mică legenda a locurilor. "Exact aici, în partea vestică a palatului, groful ieşea la balcon şi arunca mâncare căprioarelor. Zona arăta splendid, în toată Europa nu găseai aşa ceva. A fost un colţ de rai", a povestit Moldovan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite