Cluj: Turnul Pompierilor, muzeul care nu este

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre puţinele clădiri din cetatea medievală care se mai păstrează şi astăzi e închisă şi aşteaptă să redevină muzeu. Turnul se află în administrarea Federaţiei Naţionale a Pompierilor din România (FNPR) şi a fost solicitat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.

Federaţia Naţională a Pompierilor din România (FNPR) a primit în administrare Turnul Pompierilor în anul 1997, printr-o hotărâre de consiliu local. Aceasta prevede atribuirea în folosinţă gratuită, pe 25 de ani, a Turnului Pompierilor, pentru amenajarea unui muzeu al pompierilor. După 12 ani, însă, nu s-a întâmplat nimic, iar turnul este închis.

Motiv pentru care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, de care aparţin şi pompierii militari, s-a adresat primăriei pentru a căuta o soluţie prin care muzeul să îi revină. „Căutăm să îl primim în administrare, motiv pentru care ne-am adresat primăriei. Am discutat chiar şi cu viceprimarul Radu Moisin, dar deocamdată nu am realizat nimic concret. Ne dorim să amenajăm muzeul şi să îl introducem într-un circuit turistic al oraşului”, a declarat colonelul Vasile Şomlea, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.

„Trebuia refăcut acum 12 ani”

Ideea nu este deloc pe placul reprezetanţilor FNPR - o organizaţie neguvernamentală a pompierilor civili - care susţin că vor demara în scurt timp un proiect de reabilitare a monumentului. „Turnul este în curs de reabilitare. Aproape am finalizat un proiect pentru obţinerea de fonduri europene – aproximativ 800.000 de euro - şi sper să fie definitivat în cursul acestui an, pentru ca muzeul să poată fi reintrodus în circuitul turistic”, afirmă Ioan Conţ, preşedintele FNPR.

„Acest muzeu trebuia refăcut în urmă cu 12 ani”, a replicat purtătorul de cuvânt al primăriei, Raimonda Boian. Referindu-se la intenţia FNPR de a întocmi un proiect, ea a precizat că municipalitatea nu a fost contactată, cu toate că este proprietara Turnului Pompierilor, iar federaţia doar îl administrează.

„Nu pot să mă pronunţ asupra intenţiei celor de la ISU. Când ne vor solicita în mod oficial, vom analiza situaţia şi vom lua decizia cea mai bun, cel mai probabil de susţinere”, a mai spus Raimonda Boian.

Parteneriat cu arhitecţii

Federaţia Naţională a Pompierilor din România a încheiat, în urmă cu mai bine de un an, un parteneriat cu o serie de arhitecţi, care prevedea reabilitarea Turnului Pompierilor şi redeschiderea muzeului. „Încercăm să organizăm un nou concept pentru exponate şi să aducem o serie de evenimente în turn. Până acum, au avut loc cinci astfel de evenimente”, a precizat arhitectul Tiberiu Bucşa.

Turnul Lăcătuşilor, devenit al Pompierilor

Turnul Lăcătuşilor a fost construit în anul 1547 şi a aparţinut celei de-a doua incinte medievale de apărare a oraşului Cluj, fiind una din puţinele părţi ale cetăţii care se mai păstrează şi astăzi. Ulterior, turnul a fost înălţat si fost folosit până la începutul secolului XX de către pompieri pentru supravegherea oraşului, de aici provenind şi numele sub care este cunoscut acum, Turnul Pompierilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite