Cluj: Trei zile de foarte scurt metraje şi documentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul de filme documentare iniţiat de Vaclav Havel în 1999 poposeşte pentru prima dată la Cluj-Napoca. La Festival des Très Courts şi  „One world” vor fi proiectate în total  57 de producţii internaţionale şi româneşti.

Cu trei săptămâni înainte de începerea Festivalului Internaţional de Film Transilvania, la Cluj poposesc două festivaluri internaţionale care aduc trei seri pline de proiecţii.

Festivalul „One world” are în acest an motto-ul „Gândeşte cu capul tău” şi sărbătoreşte 10 ani de la înfiinţare. Dedicat filmelor documentare legate de drepturile omului, festivalul a fost iniţiat de către Václav Havel, preşedintele Republicii Cehe între 1993 şi 2003.

La Cluj-Napoca vor fi proiectate şase filme, câte două în fiecare seară. Preţul biletului pentru un film este de trei lei. Astăzi, de la ora 18.00, la Victoria Cine Cafe de pe bulevardul Eroilor nr. 51, va rula „Burma VJ”. Filmul prezintă situaţia din Birmania printr-o compilaţie a filmărilor realizate de un grup de reporteri care formează Vocea Democratică a Birmaniei. Cel de-al doilea film de astăzi, „René”, prezintă viaţa unui criminal şi autor a două romane pe parcursul a 20 de ani.

Violenţa în trafic

Vineri, proiecţiile încep de la ora 16.00, cu filmul canadian „Charging The Rhino”, iar de la ora 18.00 rulează filmul româno-german „Testimony” (Testimonial). Acesta este un film realizat în trei ani de regizorul Răzvan Georgescu, ce prezintă frumuseţile vieţii în faţa morţii.

Sâmbătă, de la ora 18.00, la Cinema Victoria rulează filmul englez „All White in Barking”. Acesta prezintă viaţa din două comitate cu cele mai mari nivele ale imigraţiei din ţară, unde locuitorii se luptă să se împace cu nou-veniţii în oraş.
Festivalul se încheie sâmbătă, de la ora 20.00, cu filmul regizorului Alexandru Solomon, „Apocalipsa după şoferi”. Documentarul prezintă urmările pe care le poate avea violenţa în trafic şi este dedicat memoriei lui Cristian Nemescu şi a lui Andrei Toncu, decedaţi într-un accident de maşină în 2006.

Foarte scrut metraj clujean

Festivalul de Foarte Scurt Metraj - Festival des Très Courts va avea loc simultan în 26 de oraşe din România, depăşind ca număr de localităţi chiar şi Franţa. În 7, 8 şi 9 mai vor fi proiectate 51 de filme de maxim trei minute din lumea întreagă. Selecţia internaţională cuprinde şi două filme româneşti, „Old ladies never dream”, produs la Cluj de Alexandre Lenoble şi „Immerse”, produs la Bucureşti.

Astăzi, proiecţiile încep la ora 18.00 la Casa Tranzit şi cuprind foarte scurt-metraje din selecţia internaţională, naţională şi Paroles de Femmes, de unde face parte o altă producţie clujeană. „Question mark” (Semnul întrebării) este un film de un minut şi jumătate despre femeia abuzată fizic, realizat de studenţii Universităţii de Artă şi Design, Roxana Cozaru şi Dan Câmpean.

Filme din toate cele trei selecţii vor fi prezentate şi vineri seară, de la ora 20.00, la Cinema Victoria. Sâmbătă seara, de la ora 22.00, tot la Cinema Victoria vor fi prezentate doar filme din selecţia internaţională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite