Cluj: Teatrul Maghiar de Stat, favorit la UNITER

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Gala Premiilor UNITER, care va avea loc azi şi va fi transmisă în direct de TVR de la ora 21.10, Teatrul Maghiar de Stat Cluj este nominalizat la şapte din cele nouă categorii.

Singurele categorii la care teatrul clujean nu a primit nominalizări din partea ajuriului - format din criticii de teatru Magdalena Boiangiu, Victor Scoradeţ şi Ionuţ Sociu - sunt „debut” şi „teatru radiofonic”.

Spectacolul cu care Teatrul Maghiar de Stat speră să dea lovitura la Gala UNITER este „Trei surori”, de A. P. Cehov, în regia lui Tompa Gabor, directorul instituţiei clujene. Piesa este nimonalizată la „cel mai bun spectacol”, iar Tompa, la „cel mai bun regizor”.

Celelalte cinci nominalizări sunt pentru Tünde Skovrán (cea mai bună actriţă în rol secundar), András Hatházi (cel mai bun actor  în rol secundar), Imola Kézdi (cea mai bună actriţă în rol principal),  Zsolt Bogdán , (cel mai bun actor în rol principal) şi Andrei Both (cea mai bună scenografie).

„Suntem campioni la nominalizări şi mi-aş dori să fim, diseară, şi campioni la premii. Nominalizările pe care le-am primit sunt cu greutate”, ne-a declarat Visky Andras, directorul artistic al Teatrului Maghiar de Stat.
El a evitat să se pronunţe cu privire la şansele instituţiei clujene de a obţine premiile UNITER. „Mi-e greu să fac o comparaţie cu celelate spectacole nominalizate. E interesant că au fost puse laolaltă spectacole atât de diferite”, a mai spus Visky, cel care va reprezenta teatrul clujean la gala de la Bucureşti.

Abonament la premii

Între 1990-2008, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, a fost mai mereu printre protagoniştii Galei Premiilor UNITER, primind, printre altele, de cinci ori premiul pentru cel mai bun spectacol, de trei ori premiul pentru cea mai bună regie, de două ori cel pentru cel mai bun actor, o dată premiul pentru cea mai bună actriţă, dar şi premiul de excelenţă, în 2002, acordat lui Tompa Gabor, sau cel pentru întreaga activitate, decernat în 2007 lui Csiky Andras.

Premiu în Danemarca

Pe de altă parte, Filmul „Katalin Varga”, în care rolul principal este jucat de actriţa Hilda Peter, de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, a primit, duminică seara, marele premiu al festivalului de film de la Copenhaga.
Distincţia este rezervată anual regizorilor debutanţi, acesteia alăturându-i-se şi un premi de 50.000 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite