Cluj: Serghei Pînzaru, clovnul cu o inimă uriaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujean prin adopţie, ucraineanul cu cetăţenie română s-a alăturat Asociaţiei „Little People” în urmă cu opt ani şi spune că, pentru el, voluntariatul a devenit o misiune în viaţă.

Născut: La 19 iulie 1978, în Drochia, Republica Moldova
Studii: Şcoala de Dans Sportiv, Lvov, Ucraina
Experienţă: Manager de proiecte, Asociaţia „Little People”

Familie: Căsătorit
Serghei Pînzaru este de opt ani manager de proiecte dar şi clovnul Asociaţiei „Little People” din Cluj, care se ocupă cu organizarea de activitati recreative pentru copiii bolnavi de cancer şi nu numai. Şi-a dedicat o mare parte din viaţă voluntariatului, pe care îl consideră stilul său de viaţă.

Încă din ultimul an de liceu, s-a alăturat unor proiecte umanitare de la el, din Lvov, Ucraina. Practica dansul sportiv, iar prima dată s-a alăturat unor spectacole de dans şi muzică organizate de un preot în închisori. Au urmat apoi spectacole la centre de copii ai străzii, unde Serghei a făcut primele spectacole ca şi clovn.

„Apoi, alături de dansul sportiv, am început să fac muncă voluntară, care mai apoi s-a transformat în pasiune. Chiar voiam să fac ceva pentru alţii şi aşa a devenit întreaga mea viaţă. Nu ca o slujbă, mai mult ca o misiune în viaţă, stilul meu de viaţă”, spune Serghei Pînzaru, care are numele de familie de origine română, după stră-stră-bunicii săi.

S-a îndrăgostit de Cluj

În România a venit în 1998, cu un proiect umanitar. După ce proiectul la care lucra în Polonia s-a închis, a căutat un loc unde să continue munca voluntară şi s-a alăturat unor cunoştinţe mai vechi din Ucraina, care au venit cu un proiect la Constanţa şi apoi la Baia Mare.

În urmă cu circa opt ani, i-a cunoscut la Bucureşti pe Shajjad şi Katie Rizvi, cei care au fondat Asociaţia Little People în 1994 în Ungaria şi, doi ani mai târziu, s-au mutat la Cluj. A acceptat invitaţia lor şi s-a alăturat echipei „Little People”.

„M-am îndrăgostit în primul rând de echipă şi de ceea ce au făcut ei, dar şi de oraş şi de oamenii de aici. Când m-am alăturat echipei, aveau deja proiecte în multe instituţii medicale din Cluj. Erau deja în training tineri voluntari. Acum avem 100-150 de voluntari activi, iar în total avem peste 200 de voluntari antrenaţi”, spune Serghei.

Căsătorit îmbrăcat în clovn

Pe Sarah, soţia sa, a cunoscut-o în Bucureşti în urmă cu circa cinci ani, unde aceasta se afla cu părinţii la un proiect umanitar. Sarah, împreună tatăl ei, obişnuiau să facă multe spectacole ca şi clovni în cadrul unor proiecte umanitare din lumea întreagă.

 „Am avut o relaţie la distanţă pentru circa un an, iar când părinţii ei au mers în Africa de Sud, ea a avut de ales dacă va merge cu ei sau va rămâne în România. „A fost normal să vină la Cluj. Am fost foarte fericit”, spune zâmbind Serghei.

Când s-au căsătorit a fost ceva normal să se căsătorească în costume de clovni.

Ce-i place: „Îmi place să învăţ lucruri noi. Bineînţeles, să-i distrez pe alţii e ceva normal. Îmi place să mă uit la filme şi îmi place ciocolata. Şi îmi place să-mi petrec timpul cu prietenii mei şi cu soţia, bineînţeles. Şi îmi place să cunosc lume nouă şi să promovem ceea ce facem”, spune Serghei

Ce nu-i place: „Ploaia. Nu ştiu ce nu-mi place. Sunt foarte puţine lucruri care nu-mi plac. O întrebare foarte bună, nu ştiu ce nu-mi place”, zâmbeşte „Flip”

Cum a fost la VoluntExpo din acest an ?

A fost grozav, am participat în fiecare an. A fost minunat să vedem şi alte ONG-uri cu care am colaborat. Am fost şi la Bucureşti la târg, la Săptămâna Voluntariatului. A fost grozav să vedem organizaţii mari, naţionale. Am cunoscut câţiva potenţiali voluntari şi acolo.

Dintre celebrităţile care i-au vizitat pe copii, care a fost cea mai drăguţă ?

E greu de spus, toţi au fost foarte drăguţi în felul lor. De exemplu, îl avem pe Paul, care e fan al echipei Chelsea. A fost o oportunitate fantastică să cunoască echipa şi să dea mâna cu jucătorii. Pentru fete, a fost grozav s-o cunoască pe Beyonce. Au fost foarte drăguţi şi Ştefan Hruşcă şi Paula Seling.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite