Cluj: Scandalul plagiatului lui Szamoszkozi, reîncărcat (ACTUALIZAT)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzele de plagiat aduse prorectorului Ştefan Szamoszkozi de la Universitatea „Babeş-Bolyai” au fost reluate astăzi de fostul lector Hantz Peter, exclus în urmă cu doi ani din corpul profesoral al universităţii.

Ştefan Szamoszkozi, prorector însărcinat cu învăţământul la distanţă şi totodată membru al ARACIS, (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior), a fost acuzat că ar fi copiat trei din 177 pagini, în lucrarea sa de doctorat, fără să indice sursa.

Fostul lector al UBB Hantz Peter a prezentat astăzi presei cele trei pagini, care ar fi fost copiate de Szamoszkozi cuvânt cu cuvânt, în urmă cu 12 ani.

Hantz Peter a primit o scrisoare din partea profesorului Fredi Buchel, de la Universitatea din Geneva, în care acesta confirmă faptul că de la pagina 66 la 69, lucrarea „Educaţia Cognitivă, Dezvoltarea capacităţii de învăţare şi evaluarea sa”, realizată în anul 1995, de profesorul Jean Louis Paour, sub coordonarea sa, a fost copiată cuvânt cu cuvânt.

Cele trei pagini apar în lucrarea de doctorat a prorectorului Szamozkozi, din anul 1997, „Evaluarea potenţialului intelectual la elevi”.

Profesorul elveţian reproşează faptul că nu s-a făcut nicio menţiune despre autorii lucrării originale. În finalul scrisorii Buchel apreciază că, în Elveţia, fapta profesorului clujean ar fi dus la anularea doctoratului şi pedepsirea cadrului didactic.

Lupte vechi

Cristina Nistor, purtătorul de cuvânt al UBB, ne-a declarat că universitatea a decis să nu mai comenteze această acuzaţie, după ce a răspuns în urmă cu doi ani unei acuzaţii idetnice, din partea altui cadru didactic, Bodo Barna. „Ne menţinem acelaşi punct de vedere exprimat atunci”, ne-a declarat Nistor.

În 9 ianuarie 2007, rectoratul UBB a apreciat acuzaţia lui Bodo, ca fiind „calomnie, denigrare şi şantaj”, după ce Szamoszkozi s-a dezis în Senatul Universităţii de poziţia separatistă a grupului autointitulat „Comitetul de Iniţiativă Bolyai”, din care fac parte Hantz Peter şi Bodo Barna.

Pe de altă parte, Szamoszkozi afirmase public tot atunci, că nu şi-a asumat niciodată paternitatea acelor trei pagini introductive, în care prezenta două paradigme de evaluare a inteligenţei, considerate deja clasice.

„Este ca şi cum un fizician sau matematician ar fi acuzaţi de plagiat la fiecare utilizare de formule şi legi descoperite anterior”, explica Szamoszkozi.

„Comitetul de Iniţiativă Bolyai”, din care fac parte Hantz Peter şi Bodo Barna, este un grup de intelectuali maghiari care militează pentru scindarea pe criterii etnice a Universităţii „Babeş-Bolyai”

Actualizare: Prorectorul UBB recunoaşte omisiunea

Ştefan Szamoszkozi, prorectorul UBB pentru învăţământul la distanţă, membru al ARACIS, recunoaşte că s-a folosit de lucrarea profesorului elveţian Jean-Louis Paour, pentru lucrarea sa de doctorat, „Evaluarea pontenţialului intelectual la elevi”. „Într-adevăr m-am raportat la această lucrare şi am dat-o studenţilor ca bibliografie ani la rând”.

Cu toate acestea, nu-şi poate explica lipsa referinţelor bibliografice pentru cele trei pagini redate, ale lucrării. „Regret foarte mult că s-a creat o neînţelegere, că în tehnoredactarea lucrării trimiterea la lucrarea lui J.L. Paour a dispărut din motive care nu mi le pot explica”.

Pentru a risipi orice îndoială, profesorul clujean arată că pregăteşte reeditarea lucrării, iar referinţele au fost indicate şi pe internet. „Îmi asum răspunderea acestei situaţii. Am iniţiat procedura de publicare a noii ediţii a cărţii mele”, mai spune prorectorul UBB.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite