Cluj: Primarul care a păcălit radarele fixe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Boca, edilul comunei clujene Poieni, a refuzat să semneze contractul pentru amplasarea radarelor fixe în forma propusă de firma Codec. Ca urmare a opoziţiei primarului din Poieni, toate sumele colectate de la vitezomanii prinşi de radar pe raza comunei au ajuns în bugetul primăriei, iar Codec nu a primit niciun leu.

Primarul Gheorghe Boca nu a vrut, nici în ruptul capului, să accepte condiţiile impuse de Codec pentru amplasarea radarelor fixe în comuna Poieni. Când a lecturat, în vara anului trecut, contractul propus de companie, le-a transmis reprezentanţilor acesteia să îl refacă. „Le-am spus clar că nu îmi convine să primim 40% din profit. Am considerat că este prea puţin. Nu se explica niciunde clar ce reprezintă, de fapt, profitul. În mod normal, e vorba de diferenţa dintre venituri şi cheltuieli. Dar eu de unde pot şti cum îşi calculează ei chestuielile? Le-am propus, atunci, să ne dea procent din venituri”, îşi aminteşte primarul. Din acel moment, a aşteptat un răspuns de la Codec. Degeaba. „I-am chemat pe cei de la Codec la negocieri. De trei ori. Nu au vrut să vină”, spune primarul.

Cum reprezentanţii companiei nu au dat niciun semn, a decis să îşi continue planul şi să facă tot posibilul pentru ca sumele ce urmau să fie strânse din amenzile aplicate celor care depăşesc viteza legală pe raza comunei să intre în bugetul local. A profitat, atunci, de o scăpare a celor de la Codec şi şi-a finalizat intenţia. „Punerea în funcţiune a radarelor ar fi trebuit făcută după semnarea unui proces verbal. Ei au dat drumul camerelor înainte de semnarea lui. Aşa că eu nu am mai semnat procesul-verbal. Dacă semnam, ar fi însemnat că accept şi prevederile din contract”, povesteşte Gheorghe Boca.

Odată cu instalarea şi punerea în funcţiune a radarelor fixe, a fost deschis şi un cont în care ar fi urmat să intre sumele colectate din amenzi. Beneficiarul acestuia, ca în fiecare altă localitate, e primăria. „Banii au intrat în cont, după ce poliţia a plicat amenzile. Iar eu am refuzat să dau la Codec vreun ban. Pe ce bază? Nu există niciun contract care să prevadă cât trebuie să le dau”, mai spune edilul, care a reuşit, astfel, că umple visteria primăriei din Poieni cu peste 130.000

Radare ilegale

Radarele fixe amplasate în toată ţara de compania Codec au fost scoase din uz începând din 24 aprilie, ca urmare a sesizărilor făcute la Parchetul General de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP). Pe teritoriul judeţului Cluj, firma Codec a amplasat, în ultimii doi ani, 13 radare fixe, în cinci comune - cinci radare în Tureni, trei în Căpuşu Mare, câte două în Poieni şi Izvoru Crişului şi unul în Sănduleşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite