Cluj: Primăria doreşte să izoleze termic 100 de blocuri în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că, anul trecut, la Cluj-Napoca au fost reabilitate  termic doar 11 blocuri, anul acesta primăria promite să facă de zece ori mai mult.

Guvernul a acordat în 2008 suma de 2.129.000 de lei oraşului Cluj-Napoca, în contul a 34% din costurile de reabilitare, procente asemănătoare (33%) fiind suportate de primărie, şi, respectiv, de asociaţiile de locatari.

„Practic, suma era programată pentru nouă blocuri, dar am obţinut un preţ bun la licitaţie, şi astfel am reabilitat 11 blocuri”, spune viceprimarul Radu Moisin. Pentru anul 2009, municipalitatea intenţionează să reabiliteze un număr-record de 100 de blocuri.

„Avem promisiunea publică a premierului Emil Boc, că vom fi sprijiniţi financiar de guvern pentru acest plan de reabilitare”, susţine Moisin. Pe lista de aşteptare s-au înscris pentru reabilitarea termică a blocurilor 253 de asociaţii de proprietari din Cluj-Napoca.

Costurile de reabilitare termică variază între 500.000 de lei, pentru un bloc cu patru etaje şi 900.000 de lei, pentru un bloc cu zece etaje. Lucrările constau în înlocuirea ferestrelor şi uşilor cu tâmplărie PVC şi geam termoizolant şi izolarea pereţilor, acoperişului şi subsolului cu polistiren.

Locatarii plătesc mai puţin

În baza unei ordonanţe de guvern aprobată în această lună, contribuţia pentru execuţia lucrărilor de reabilitare termică s-a modificat. Astfel, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţelor alocă 50% din valoarea lucrărilor, autorităţile locale 30%, iar proprietarii apartamentului doar 20%, faţă de 33% cu cât trebuiau să contribuie până la modificările legislative.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite