Cluj: Prefectul Stamatian instituie cenzura de serviciu (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Prefectul Stamatian instituie cenzura de serviciu (UPDATE)
Cluj: Prefectul Stamatian instituie cenzura de serviciu (UPDATE)

Directorii instituţiilor deconcentrate din judeţul Cluj nu mai au voie să vorbească de astăzi cu jurnaliştii.

UPDATE: Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului, ne-a explicat că a fost o neînţelegere. „Declaraţiile prefectului au fost înţelese greşit de către cei prezenţi la întâlnirea de astăzi”, a spus aceasta.

Anca Stănescu, purtătorul de cuvânt a Prefecturii Cluj, a spus, la rândul ei, că prefectul Florin Stamatian le-a cerut şefilor de deconcentrate să se adreseze instituţiei doar atunci când vor să prezinte proiecte sau subiecte publice. Totuşi, Florin Stamatian a făcut referire şi la declaraţii, dând exemplul cazului în care mai mulţi jurnalişti au relatat, în urmă cu câteva săptămâni, despre posibile cazuri de gripă porcină la Cluj.

Prefectul Florin Stamatian le-a cerut, astăzi, directorilor de deconcentrate să nu mai vorbească cu presa. Acesta s-a adresat atât şefilor care au rămas în funcţii, cât şi celor 17 noi directori.

Stamatian le-a cerut ca - înainte de a prezenta ceva sau a face vreo declaraţie, să i se adreseze lui - purtătorul de cuvânt al Prefecturii devenind singura persoană cu autoritate în ceea ce priveşte transmiterea informaţiilor către presă.

„Nu păţeşte nimeni nimic dacă îmi anunţă subiectele din timp. Singurul lucru care se poate întampla este să ajung eu la conferinţele de presă”, a declarat prefectul.

Stamatian a explicat că vrea să uşureze munca ziariştilor. „Vreau ca eu şi şefii deconcentratelor să vorbim aceeaşi limbă, să dăm aceleaşi informaţii. Vreau să vă uşurez vouă munca de investigaţie, să nu mai fie cazuri ca acela când un ziarist a anunţat cazuri de gripă porcină la Cluj”, le-a spus prefectul jurnaliştilor.

Surse din cadrul Prefecturii Cluj ne-au spus că cerinţa de azi a lui Stamatian ar putea fi folosită şi ca scuză de şefii deconcentratelor, care ar putea evita să răspundă jurnaliştilor dacă nu doresc, îndrumându-i, astfel, către purtătorul de cuvânt

Mircea Toma: „E cenzură pe faţă”

Decizia prefectului clujean a stârnit consternarea directorului Agenţiei pentru Monitorizarea Presei, Mircea Toma. „Serviciile numite aparent deconcentrate îşi vor concentra acum puterea de a transmite informaţii într-un singur loc. E cenzură pe faţă”, a comentat acesta.

„Consider ca a fost o exprimare cel puţin nefericită şi lipsită de precauţie a domnului prefect. Dacă se doreşte, pe linie de partid, o cenzurare a mesajului conducerilor instituţiilor deconcentrate, cred ca nu e necesară o «instituţionalizare» a acestui mesaj prin intervenţia Instituţiei Prefectului, cu atât mai puţin într-o şedinţă publică”, ne-a declarat şi preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor din Presă - Cluj (APPC), Adrian Popa.  „Prefectul fie a avut o «scăpare», fie a transmis în mod eronat o frustrare mai veche a categoriei înalţilor funcţionari publici pe care o reprezintă, şi anume aceea că, de multe ori, se sare peste Prefectură în relaţia dintre directori şi ministere”, a completat acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite