Cluj: Povestea din spatele unei premiere mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compozitorul Gyorgy Kurtag revine acasă cu o surpriză pentru melomani, la festivalul Cluj Modern. Motivaţia compozi-torului Gyorgy Kurtag vine de la fascinaţia pentru profesorul de limba română din şcoala primară şi corul din Lugojul natal.

Melomanii vor avea ocazia în această seară, de la ora 18,00, în Sala Studio a Academiei de Muzică Gheorghe Dima, să audieze în premieră absolută piesa unui compozitor de născut în România, „Colindă baladă”, interpretată de Corul Filarmonicii Transilvania, dirijat de Cornel Groza.
Compozitorul maghiar octogenar, născut în România, va fi prezent la spectacolul cu piese semnate de autori români, printre care Glodeanu, Jarda, Herman, Toduţă, Moldovan, Adrian Pop şi Marbe. Venit câteva zile din Franţa, unde are în prezent una din rezidenţe, Kurtag ne-a explicat ieri, într-o română impecabilă, cum s-a decis să aştearnă notele baladei româneşti pe hârtie.

Baladă dedicată profesorului de română

Totul a pornit de la scrisoarea unor intelectuali din Lugoj, care îl invitau în urmă cu patru ani, să-i acorde titlul de cetăţean de onoare al municipiului. Nu acest fapt l-a mobilizat, ci un eseu muzical al primului său profesor de limba română, Felician Brânzeu, primit împreună cu invitaţia. „A fost primul meu model pedagogic, iar amintirea primilor ani de şcoală m-a răscolit”, ni s-a confesat profesorul Kurtag.
Ca să nu se ducă cu mâna goală la festivitate, a decis să le ofere un mic cadou celor de la Corul „Vidu” din Lugoj, cărora le purta şi lor o vie amintire. Şi s-a aşternut pe scris. A ales o colindă precreştină din judeţul Hunedoara, la care a adăugat acorduri specifice stilului său care l-a consacrat pe plan mondial. „Am întâlnit acel text şi într-o culegere a lui Bartok Bela”, ne-a spus maestrul. Piesa are ca pretext incestul nefinalizat dintre fraţii de pe cer - soarele şi lună.
Compozitorul a participat ieri până la sfârşitul lucrărilor, la simpozionul pe tema arhetipurilor româneşti. S-a declarat satisfăcut de nivelul dezbaterilor şi a polemicii de la sfârşit, la care s-a integrat perfect.
A intervenit cu o afirmaţie care a produs satisfacţie: „Când Bartok Bela şi-a sacrificat sărbătorile pentru a asculta colindele, a simţit ca un adevărat român”.

Muzicianul

Gyorgy Kurtag s-a născut în 19 februarie 1926 la Lugoj şi a făcut studiile în oraşul natal şi Timişoara. După război a continuat studiile la Academia de Muzică din Budapesta şi Paris. A desfăşurat activităţi didactice la Liceul de Muzică, Academia de Muzică şi Filarmonica din Budapesta, dar şi la orchestre din Berlin, Viena, Amsterdam şi Paris.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite