Cluj: Portret/ O viaţă pentru balonul oval

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Octavian Chihaia şi-a dedicat întreaga viaţă unui singur sport, cel cu balonul oval, care poate fi practicat doar de bărbaţii adevăraţi.

Şi-a început cariera de rugbist în 1965, la Politehnica Cluj, unde l-a avut coleg chiar pe actualul rector al Universităţii Tehnice, Radu Munteanu.

Apoi a făcut saltul la echipa Agronomiei. Despre performanţele deosebite obţinute ca sportiv cam atât, dar cariera sa se leagă de profesia de antrenor, fiind un fin şlefuitor de talente.

Totul a pornit din curtea şcolii de pe strada Arany Janos din oraşul Abrud, judeţul Alba, unde Chihaia a copilărit. Prietenii şi colegii l-au determinat să înţeleagă că sportul cu balonul oval este unul deosebit.

Ajuns la studii la Cluj, oraşul i-a rămas în suflet şi nu a mai plecat, mai mult, s-a îndrăgostit de sportul de aici. „Odată intrat, este foarte greu să te mai laşi de acest sport, e un joc loial, deosebit, care în primul rând te disciplinează. Unii care la un moment dat au luat-o pe căi greşite s-au disciplinat datorită rugby-ului”, îşi începe acesta povestea despre sportul pe care-l adoră.

Mama sa l-a ţinut la Cluj

La Suceava, unde a fost profesor pentru un an de zile, l-a întâlnit pe Ştefan Ionescu, dublu campion european de juniori, care l-a convins să revină la Cluj. Aici a activat ca antrenor-jucător, începând din anul 1976.

Spune că mama lui a avut un rol determinant în stabilirea sa la Cluj. „M-a ţinut mama mea la Cluj şi m-am ataşat de oraş. Unii colegi de-ai mei au ajuns departe, dar eu am decis să rămân aici. Sunt mulţumit pentru că am dat foarte mulţi jucători pe care eu personal i-am format la loturile naţionale”, declară Chihaia.

„La juniori se face adevărata meserie”

A fost antrenor la selecţionatele de juniori şi a participat la Cupa prieteniei ţărilor socialiste, competiţie care a adus Clujului prima medalie din istorie la rugby- medalia de bronz. De două ori la rând a câştigat Cupa României pe regiuni, în 2002 şi 2003, dar lipsa resureselor materiale a umbrit dorinţa sa de a se apropia de marea performanţă.

„Din păcate în afară de primărie şi Universitatea Babeş-Bolyai nu ne ajută nimeni. Aş fi vrut să fac performanţă, dar a trebuit să mă mulţumesc cu faptul că am crescut rugbişti talentaţi, care au ajuns la echipe bune”, rememorează tehnicianul.

El mai arată că de-a lungul carierei a pus accentul pe activitatea de la juniori, unde „se practică adevărata meserie”. „Înainte aveam o bază de selecţie mult mai largă, dar acum, la nivel de juniori, abia dacă mai există o echipă. Pe vremuri nici pasărea nu ieşea în străinătate, dar acum pleacă toţi”, spune antrenorul.

Dintre jucătorii care au fost formaţi de Chihaia, amintim nume precum: Ion Palulica, Cristian Săuan, Cristian Petre, Vasile Ilcă, Cosmin Raţiu, sau Horea Hâmpea. Afectat de neajunsurile financiare, munceşte din pasiune şi rezultatele nu întârzie să apară...

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Care e cea mai mare satisfacţie a dumneavoastră?
La Cupa Mondială din 2003, au participat 12 jucători care au fost formaţi de mine sau au trecut prin mâna mea. În plan personal, casa mea de pe dealul Hoya mă face să mă simt extrem de bine. Mi-am luat o Lada Niva şi deja am văzut patru vecini care mi-au urmat exemplul.

Care a fost moto-ul după care v-aţi ghidat în carieră?
Eu am o vorbă, că rugby-ul e un sport de vagabonzi, jucat de gentlemen. Până nu vii să-l practici, n-ai cum să-l înţelegi. În opinia mea, la rugby este ruşinos să fii accidentat sau să cerşeşti de la arbitri. Dacă înţelegi aceste lucruri, poţi practica cu succes acest sport.

CE-I PLACE: „Îmi plac foarte mult câinii, am şi acum trei. În puţinul timp liber mă uit la televizor, citesc o carte sau merg în pădure. Rockul vechi este printre genurile  mele preferate de muzică. De asemenea, sunt mare culegător de ciuperci, cunosc toate ciupercile comestibile şi documentaţia nu am făcut-o din cărţi”
CE NU-I PLACE: „Urăsc manelele. E e o muzică de slabă calitate, copiată, care duce spre subcultură. Se mediatizează nişte nonvalori la televiziuni precum OTV şi ajung vedete tot felul de oligofreni. La ce invitaţi sunt la televizor, mi se face rău, este foarte greu să văd aşa ceva”

PROFIL
Data şi locul naşterii:
27 octombrie 1950, Abrud, jud. Alba
Educaţie: Doctorat în Educaţie Fizică, Bucureşti
Performanţe: Locul 4 la patru ediţii ale Campionatelor Mondiale de juniori, vicecampion al Cupei prieteniei ţărilor socialiste, două cupe ale României

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite