Cluj: Portret/ A adus sistemul de învăţământ occidental la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona Baciu a înfiinţat prima şcoală particulară acreditată din Cluj. Sistemul presupune combinarea programelor şcolare naţionale cu cele din ţările europene sau din America

Simona Baciu a prins dragoste de catedră încă de pe vremea când avea doar zece ani, când juca rolul învăţătoarei şi-i învăţa pe copiii din cartier mai mici decât ea să citească. Încă de pe atunci, deşi la o vârstă extrem de fragedă, şi-a dat seama că asta e ceea ce vrea să facă în viaţă din punct de vedere profesional. V

isul ei a devenit realitate, fiind, după absolvirea Institutului Politehnic, profesoară de tehnologie la Liceul „Gheorghe Şincai” din Cluj, până în 1993, când a simţit nevoia unei schimbări. „Mi-am dorit să ofer o alternativă la învăţământul tradiţional din dorinţa de a-i face pe copii mai fericiţi. Ei se nasc fericiţi, iar cei care-i facem nefericiţi suntem noi adulţii”, ne-a explicat Simona Baciu. Aşa i-a venit ideea să înfiinţeze prima instituţie particulară de invăţământ din Cluj.

Grădiniţă în propriul apartament

Colegii de breaslă n-au privit cu ochi buni iniţiativa clujencei, catalogând-o drept prea curajoasă într-un sistem care era destul de conservator.

„Colegii erau circumspecţi, cu lipsă de încredere că aş putea reuşi, dar am avut şansa fantastică venită din partea unor părinţi şi copii care au venit la noi în urma unui anunţ şi au crezut că învăţământul poate suferi o transformare pozitivă”, îşi aminteşte clujeanca.

Astfel, s-a înfiinţat prima grădiniţă particulară, care era frecventată de 12 copii şi care se „desfăşura” în camera copiilor Simonei Baciu, în propriul ei apartament. Pentru că nu erau la vremea aceea jucării în comerţ, a fost nevoită să construiască manual jucăriile folosite de prima generaţie de copii care au făcut grădiniţa într-un sistem particular.

„A fost o grădinţă cu rafturi goale, dar cu foarte mult suflet. Ne-a fost foarte greu, au fost momente când am zis că nu voi reuşi. Ceea ce m-a dus mai departe a fost bucuria şi entuziasmul cu care veneau copiii la grădiniţă şi sprijinul familiei mele”, spune Simona Baciu.

Aici învaţă copiii fotbaliştilor de la CFR

În 1999 a construit primul sediu al grădiniţei, un an mai târziu sediul şcolii, iar din 2007 funcţionează prima clădire din campusul Şcolii Internaţionale din Cluj.

În cadrul campusului învaţă în momentul de faţă 220 de elevi proveniţi din 25 de ţări, 20% dintre aceştia fiind de altă naţionalitate decât cea română: copiii investitorilor străini din Cluj, dar şi a sportivilor străini, cu precădere a fotbaliştilor celor de la CFR Cluj.

Şcoala Internaţională este singura instituţie de invăţământ din Cluj, unde există programe speciale de adaptare a copiilor străini, unde practic aceştia pot învăţa.

Cu ce se deosebeşte Şcoala Internaţională de învăţământul tradiţional ?
Mijloacele de a lucra cu copiii sunt moderne. Profesorii sunt un fel de antrenori care îi invaţă pe copii să înveţe, ceea ce se întâmplă şi în sistemul tradiţional, dar într-o măsură mult mai mică.

În ce constau aceste mijloace moderne de lucru ?
E o şcoală programată să funcţioneze 12 luni pe an. Avem programe afterschool, iar în vacanţe funcţionăm sub forma atelierelor de vară. Avem programe de muzică, de artă, de sport, de jurnalism sau chiar şi de debate, dar şi un program „Lasă totul şi citeşte“, care presupune că, la o anumită o oră, toţi elevii şcolii citesc.

Ce-i place: Este pasionată de orice ţine de artă, dar în special de arta vestimentară, în trecut având câteva prezentări personale de modă. Adoră activităţile şi plimbările în natură, să joace tenis sau să facă gimnastică acvatică. „Îmi mai place să citesc foarte mult, mai ales cărţi de dezvoltare personală, dar şi filosofie sau beletristică”, ne-a mărturisit Simona Baciu.

Ce nu-i place: „Nu-mi place lipsa de loialitate. Cred că nu mi-ar place să ma dau cu paraşuta. În ceea ce-i priveşte pe oameni, nu-mi place agresivitatea verbală sau fizică, pentru că îmi vine să reacţionez la fel şi pentru mine aceasta este o postură deloc confortabilă”, ne-a explicat Simona Baciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite