Cluj: Portret/ „A fi colecţionar era un tabu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Portret/ „A fi colecţionar era un tabu”
Cluj: Portret/ „A fi colecţionar era un tabu”

Versanszky Zoltan are o impresionantă colecţie de peste 2.000 de obiecte de sticlă, de la cea romană, art deco sau sticlă veneţiană.

Versanszky Zoltan este colecţionar de când se ştie. A început să strângă obiecte vechi, din pasiune pentru artă şi frumos. Aşa se face că, în 1990, i-a inspirat şi tatălui pasiunea, iar împreună au deschis al doilea magazin de antichităţi din Cluj.

Azi, toată lumea ştie că la Galeria Ernest, de pe strada Horea, găseşti de toate, de la obiecte antice şi decorative, la picturi, sculpturi, mobilier, ceasuri, bijuterii, argintărie, porţelanuri şi alte curiozităţi. Cea mai impresionantă colecţie este, însă, cea de sticlă, ce a ajuns să numere peste 2.000 de obiecte, strânse cu anevoie de-a lungul timpului.
Primul târg permanent de antichităţi

Colecţionarul s-a mutat, de opt ani, în Ungaria, unde şi-a deschis un atelier de ceramică, şi călătoreşte în toată Europa în căutarea obiectelor de artă. Vizitând zeci de târguri de antichitîţi din Ungaria, Austria sau Germania, artistului i-a venit ideea să organizeze un astfel de eveniment şi la Cluj.

Aşa a reuşit să pună la punct un program lunar de târguri de antichităţi. Prima ediţie, desfăşurată duminică, a avut un real succes, peste 80 de colecţionari din toată ţara, dar şi din Ungaria, fiind prezenţi pe platoul de la Expo Transilvania. De la râşniţe de cafea şi aparat foto din anii 1800, o ladă de zestre din 1909, discuri de vinil, cataloage cu Stalin şi Ceauşescu, insigne, vederi din vremuri demult apuse, la portrete de familie în alb-negru, farfurii din caolin, tablouri, mobilă veche sau bibelouri prăfuite, toate au fost expuse la Târgul de Antichităţi din Cluj-Napoca.

Obiecte de mii de euro

„Am avut atâtea obiecte vechi în mână, încât nu mai ştiu care a fost primul”, povesteşte colecţionarul. Studiile de ceramică l-au ajutat să aprecieze şi mai mult arta, şi chiar să restaureze unele obiecte. Majoritatea colecţionarilor preferă, însă, să cumpere piesele în starea în care au fost găsite. „Obiectele circulă tot timpul. Dacă era o perioadă în care ele au luat drumul străinătăţii, acum se întorc în ţară, cu ajutorul nostru, al colecţionarilor”, explică Versanszky Zoltan.

Mult timp este pe drumuri, călătorind de la un colecţionar la altul. „De obicei găsesc obiectele cu ajutorul anunţurilor de mică publicitate, dar nu întotdeauna sunt ce mă aştept, aşa că ma trezesc că am făcut sute de kilometri degeaba”, spune colecţionarul. În ceea ce priveşte preţul de vânzare, acesta ajunge şi la mii de euro, în funcţie de valoarea de achiziţie şi de vechimea obiectelor.

Întrebări şi răspunsuri

Este apreciată arta la adevărata ei valoare în ţara noastră?

Nu. În Occident, arta este mai bine plătită. De aceea m-am şi mutat în Ungaria, unde există tradiţie cu obiecte de artă.

Veţi organiza târgul permanent de antichităţi şi în alte locuri din ţară?

Cred că mă voi limita la Cluj-Napoca, deoarece aici mă simt aproape de sufletul localnicilor, aici lumea este altfel. Cred că e un eveniment ce va fi gustat de public şi va reînvia atracţia oamenilor pentru frumos.

Este apreciată arta la adevărata ei valoare în ţara noastră?
Nu. În Occident, arta este mai bine plătită. De aceea m-am şi mutat în Ungaria, unde există tradiţie cu obiecte de artă.

Ce-i place: Lui Versanszky Zoltan îi place să pescuiască şi o face, adesea în lacurile din Ardeal şi din Ungaria. O altă pasiune a artistului sunt drumeţiile cu familia şi prietenii, pentru care, însă, nu prea îi rămâne timp liber.

Ce nu-i place: „Nu îmi plac cartierele de blocuri, construite la Cluj de comunişti. Sunt cenuşii, hidoase, cu o arhitectură prost gândită, ai impresia că locuieşti într-un ghetou. Dacă aş fi fost constructor, nu le-aş fi ridicat deloc”, spune colecţionarul.

Profil:

Născut: 6 noiembrie 1972, Cluj-Napoca
Studii: Academia de Arte, Cluj
Profesie: Ceramist
Familie: Căsătorit, doi copii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite