Cluj: Portret - Un clujean care este peste tot acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raul Pop este un pionier al reciclării, fiind managerul general al singurei firme din România care reciclează becuri.

Managerul general al Recolamp, singura firmă din ţară care se ocupă cu reciclarea surselor luminoase spune că reciclarea este un gest de respect pe care îl face fiecare faţă de sine şi faţă de eforturile pe care planeta le face ca să ne „găzduiască”.

Cum au primit românii ideea de reciclare?
Faptic, în România, raportarea la acest subiect este diferită de la individ la individ şi de la oraş la oraş. Lucrăm într-o ţară cu din ce în ce mai mulţi oameni care pun suflet şi care pot determina schimbări majore în plan local.
Un cetăţean preocupat, un ONG, o firmă de salubritate, un consilier local, un primar, un angajat … aceştia sunt „eroii” noştri, cei care determină o schimbare în atitudine şi o îmbunătăţire a infrastructurii de colectare a deşeurilor reciclabile.  Dacă România era undeva în fruntea mişcării de reciclare, pe vremea celor „3R” promovaţi - cu forţa - de regimul comunist, imediat dupa evenimentele din 1989, acest domeniu a fost complet ignorat pentru  vreo 15 ani. Acum suntem în curs de-a recupera aceasta întârziere.

Când vom ajunge la o normalitate?
Atunci când infrastructura o va permite, probabil în cel mult cinci ani putem să lucrăm mai decis şi la nivel de salubrizatori, până în punctul în care autospeciala de deşeuri va refuza să ridice containerul de hârtie dacă acesta conţine sticla, sau containerul pentru plastic, daca este ziua pentru containerul de deseuri menajere. În acel moment putem spune că suntem, cu adevărat, în faza în care „reciclăm”, la nivel de cetăţean.

Cum se vede Clujul de la Bucureşti?
Personal, în calitate de clujean, mă bucura foarte mult ieşirea din conul de umbră în care oraşul a fost ţinut printr-o administraţie publică depăşită de vremuri. Cred că, la fel ca şi restul ţării, Clujul este tributar efectelor aceloraşi incompetenţe  administrative: dezvoltări haotice, cu încălcarea unor norme elementare de protecţie a mediului, cu despăduriri şi crime împotriva spaţiilor verzi, insuficienţa investiţiilor în infrastructura de  administrare a deşeurilor sau chiar a celei stradale. Norocul acestui oraş este nivelul relativ mai ridicat de bun simţ şi civilizaţie. Ar fi cazul ca aceste calităţi native să fie completate cu politici de dezvoltare urbană sustenabilă.

Unde sunteţi acasă?
Mă simt acasă oriunde sunt cu oameni care îmi plac. În ultimii zece ani am călătorit foarte mult, mi-am pierdut afecţiunea pentru locuri şi am rămas cu afecţiunea pentru oameni. Ţin legătura online cu toti prietenii mei, fie ei din Cluj, Braşov, Bucureşti, Washington, Atlanta, Bruxelles, Orlando, Alicante sau Montreal. Peste tot, daca sunt cu cel puţin unul dintre ei, mă simt „acasă”. 

Care au fost cele mai eficiente şcoli urmate?
Cred că am acumulat ceva peste tot. Studiile sunt  un detaliu: cunosc oameni geniali în ceea ce fac fără o pregătire instituţionalizată în acel domeniu şi, pe de altă parte, oameni cu vocaţie de „student perpetuu” cu o colecţie de licenţe şi masterate, dar complet nuli în ceea ce priveşte viaţa reală.

Profil
Născut: Cluj-Napoca, 8 septembrie, 1973
Studii: Ştiinţe Economice, Studii Europene, MBA în Orlando - Florida în management operaţional şi financiar
Ocupaţie: Manager general Recolamp
Familie: Căsătorit

Ce-i place
„Mă bucură performanţele din fotbal şi aici mă refer la profesionalizarea lui CFR Cluj, care se îndreaptă spre ceea ce trebuie sa fie un club de fotbal profesionist, aşa cum a fost conceptul dezvoltat în marile campionate europene”, spune Raul Pop.  

Ce nu-i place
Că oraşul Cluj nu are un brand din care să reiasă nişte valori definitorii. „Acesta ar da coerenţă eforturilor utorităţilor locale. E cazul Sibiului (cultural), Sighişoarei (medieval), Vamei Vechi (spirit boem), cu repere care le fixează în mentalul colectiv”, spune managerul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite