Cluj: Portret - Tudor Giurgiu nu apucă să vadă filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor Giurgiu a îndrăznit să fie atât de „nebun” încât să construiască, de la zero, TIFF, cel mai important festival de lung metraje din România, chiar la el acasă.

Timid, are „mania” de a controla lucrurile, este mare iubitor de fotbal şi nu se pricepe la piratat filme de pe internet, chiar dacă peliculele sunt specialitatea lui. Aşa se descrie, în câteva cuvinte, Tudor Giugiu. El a reuşit să creeze, în doar câţiva ani, unul dintre cele mai puternice branduri ale Clujului şi ale Transilvaniei, deopotrivă. Orice român a auzit de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), dar ecoul evenimentului a ajuns de mult şi peste hotare.

Clujeanul a reuşit să aducă, la el acasă, ceva ce nu îşi imagina acum şapte ani, când s-a născut năstruşnica idee. A adus culoare, prospeţime, cultură, iubitori de artă, toate acestea îmbinate perfect cu sclipirea vedetelor şi cu un Cluj cinefil, ce aştepta să fie exploatat.

Primul program, în tren

La început a fost o ambiţie nebună, de a exista un festival de film în România, „Primul program a fost făcut în trenul dintre Bucureşti şi Cluj. Mulţi îmi spuneau că nu o să reuşesc”, îşi aminteşte cineastul. Dacă primii doi ani festivalul nu a avut parte de sprijinul autorităţilor locale, doar al unui grup de sponsori, astăzi a ajuns să aibă un buget de sute de mii de lei.
Din 2002 încoace, Giurgiu, împreună cu echipa sa, a reuşit să aducă în Cluj-Napoca nume sonore ca Armand Assante, Catherine Deneuve sau Vanessa Redgrave.

Deşi locuieşte la Bucureşti încă din 1990, când a plecat acolo să studieze regia, acum şi-ar dori să se întoarcă. „Bucureştiul este un mediu toxic pentru festivaluri. Ar fi fost mult mai bine din punct de vedere financiar, mai economic, dar are un haos care nu-l face deloc prietenos pentru festival. M-aş întoarce în Cluj, iar vara asta chiar intenţionez să realizez două scurtmetraje exclusiv clujene”, spune regizorul.

„Nu apuc să văd filme”

Despre numirea în funcţia de director general al TVR, Giurgiu îşi aminteşte că a fost o surpriză şi pentru el. „Se căutau oameni tineri, din zona audiovizuală. Mona Muscă, pe atunci ministru al Culturii, m-a propus, şi am fost susţinut mai departe”.  Pentru cineast, însă, acest capitol este închis. „Nu m-aş mai întoarce, fiecare lucru trebuie să îl faci la timpul potrivit”, spune Giurgiu. „Timpul liber încerc să-l dedic băiatului meu, care are doi ani. Din păcate, nu prea ajung să văd filme, mai mult la festivaluri”.

„No comment” despre Cluj.

Pentru ca filmele festivalului să fie văzute şi de către cei care nu apucă să le vizioneze la festival, Giurgiu intenţionează să realizeze complilaţii, pentru a le scoate spre vânzare. „Din păcate, nu putem să arătăm filmele prin ţară, deaoarece trebuie trimise la alte festivaluri, stau aici puţin timp şi pleacă mai departe. De aceea am înfiinţat Transilvania Film pentru a cumpăra filmele şi să le exploata la Cinema şi la televizor. Nu am ajuns încă la o formulă finală, dar ne gândim la asta”, explică cineastul.

Tot la fază de proiect este şi un documentar „No comment” despre Cluj. „Oraşul se vede foarte bine prin aceste zece zile de festival. Avem materiale filmate încă din 2002. Probabil le vom pune într-o anumită formă, şi le vom prezenta publicului”.

Cum vedeţi calitatea filmelor de la televizor?
La televizor, calitatea filmelor este tristă, proastă. Multe filme sunt comerciale. Foarte puţină lume se uită la TVR Cultural sau HBO, de exemplu. Să nu ne imaginăm, însă, că în alte ţări este mai bine.

Sunteţi microbist. Cu cine ţineţi?
Sunt dinamovist, mai mult decât clujean. Unii colegi cineaşti se miră că am această pasiune, însă mie mi se pare perfect normal.

PROFIL
Născut: 20 iunie 1972, Cluj-Napoca
Studii: Academia de teatru şi Film, secţia Regie Film
Carieră: Producător, regizor, manager cultural
Familie: Căsătorit, un băiat

Citeşte ce crede Tudor Giurgiu despre Cluj

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite