Cluj: Poartă Clujul pe aripile jazzului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Poartă Clujul pe aripile jazzului
Cluj: Poartă Clujul pe aripile jazzului

Simona Hodoş a iniţiat în oraşul de pe Someş unul din cele mai importante evenimente culturale locale, Transilvania Jazz Festival.

„Cel mai adesea în viaţă am încercat să fac lucrurile cu pasiune, drept care am pus pasiunea la temelie pentru profesie”, îşi începe povestea Simona Hodoş.

Aşa s-au născut toate festivalurile de jazz iniţiate de aceasta, cel de la Bucureşti care, deşi a ajuns să fie la a zecea ediţie un eveniment de profil prestigios, s-a stins, sau cel de la Teste de Buch din Franţa. Îi datorează pasiunea pentru jazz lui Florian Lungu, prin intermediul emisiunilor lui nocturne, pe care le asculta în adolescenţă seară de seară.

Eveniment în calendarul jazzului mondial

Cea mai mândră este, însă, de evenimentul organizat la Cluj, Transilvania Jazz Festival (TJF), a cărui avanpremieră a avut loc în urma cu patru ani, când singurul eveniment internaţional de amploare din oraşul de pe Someş era Festivalul Internaţional de Film Transilvania.  „În special pentru mine, a fost un pariu, pentru că la Cluj a existat un Napocensis, însă, din nefericire, nu a avut continuitate. Dincolo de asta, au făcut să încline balanţa în favoarea Clujului numele meu şi ascendenţa străbunilor, care s-au născut şi au trăit aici”.

În doar trei ani, festivalul a ajuns să treacă de graniţele României şi să devină un eveniment important în calendarul muzicii jazz mondiale.

TJF nu este lider la nivel naţional

„Primesc personal invitaţii de la alte festivaluri, primim de asemenea multe solicitări de la muzicieni de marcă. Este cel mai sigur semn de calitate şi atestă că suntem în familia serioasă a jazz-ului”, ne-a mărturisit Simona Hodoş, directorul Transilvania Jazz Festival.

Cu toate acestea recunoaşte cu modestie că TJF nu este considerat încă evenimentul de jazz numărul unu la nivel naţional, însă este o poziţie la care ea şi echipa festivalului ţintesc. Chiar dacă recunoaşte sincer că anul acesta a întâmpinat câteva dificultăţi în organizarea celei de-a treia ediţii a festivalului care va avea loc în perioada 16-20 octombrie, din cauza crizei financiare, invitaţii speciali ai evenimentului vor fi şi de aceasta dată nume mari de pe scena internaţională a muzicii jazz.

Cap de afiş vor fi pianistul George Cables şi saxofonistul Ravi Coltrane din Statele Unite ale Americii, care vor concerta din nou împreună după aproape 50 de ani. Un eveniment în sine îl reprezintă şi prezenţa criticului de jazz Pierre-Henri Ardonceau, care va susţine o conferinţă-dezbatere, în limba engleză şi va prezenta un film despre marele muzician de jazz Theolonius Monk.

Cum alegeţi artiştii care să concerteze la festival?

La fiecare eveniment sau ediţie a TJF am făcut şi facem o „echilibristică” foarte dură pe marginea bugetului, în condiţiile în care vrem să păstrăm ştacheta sus, în ceea ce priveşte valoarea artiştilor, dar şi să dezvoltam, an de an, dimensiunea, conţinutul şi valoarea festivalului.

Sunteţi mulţumită de sprijinul comunităţii locale?

Apreciem nu mult, ci foarte mult implicarea serioasă şi sprijinul substanţial al mass-mediei locale. Sigur, încă aşteptăm ca sponsorii mari din comunitate să se apropie de festival, să îi acorde măcar atenţia cuvenită, căci e foarte posibil să descopere un brand foarte interesant pentru ele însele.

Portret:

S-a născut la 4.06.1971, în Drobeta Turnu-Severin
Experienţă: Critic de teatru între anii 1991 – 1999, manager cultural din 1999 şi producător de filme
Educaţie: Facultatea de Teatru, Secţia Critică de Teatru, Bucureşti
Familie: Căsătorită

Ce-i place: Îi plac limbile străine, perfecţionarea în acest domeniu fiind una dintre pasiunile ei. Comunicarea, descoperirea a noi spaţii culturale, întâlnirile cu oameni noi, ieşirile în natură, plimbările sau cititul sunt câteva din activităţile pe care aceasta le preferă.
Ce nu-i place: „Sunt în general o persoană extrem de ocupată, drept care nu-mi place să pierd vremea. De asemenea, nu sunt pe placul meu situaţiile neclare, tensiunile sau agresivitatea umană”, a mărturisit Simona Hodoş.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite