Cluj-Napoca după Boc. Viziuni vesele şi triste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii explică avantajele şi dezavantajele mutării lui Emil Boc la Guvern. Clujul are şansa de a se dezvolta accelerat cu Emil Boc în fruntea Guvernului. Există însă şi riscul unui efect de bumerang, spun experţii consultaţi de „Adevărul”.

Premierul desemnat, Emil Boc, va trata preferenţial oraşul pe care l-a părăsit pentru funcţia de premier, cred specialiştii. Astfel, Clujul ar putea cunoaşte o dezvoltare rapidă, dacă Boc va aloca fonduri substanţiale pentru modernizarea oraşului şi a zonei înconjurătoare.

Fie că sunt sociologi, economişti sau politologi, specialiştii cred că Emil Boc va continua să guverneze oraşul, indiferent de noul primar ales, cu condiţia ca acesta să fie democrat-liberal. Acest lucru este foarte probabil, date fiind funcţiile adjudecate în Cluj-Napoca de PD-L, la alegerile din acest an: primar, ales cu aproape 80% din sufragii, şi toate fotoliile de parlamentar din oraş, respectiv doi senatori şi patru deputaţi.

„Pila” de la Guvern, un lucru bun

„Consider că avem o  «pilă» la Guvern, iar Emil Boc va ţine cont de oraşul pe care l-a condus atâta timp, astfel încât să aloce fondurile necesare pentru o dezvoltare de care avem neapărat nevoie”, a spus Silviu Ispas, directorul Institutului de Formare Economică şi Socială Cluj. „Oraşul nu va fi altceva decât vitrina lui Emil Boc”, a subliniat Ispas.

Sociologul Norbert Petrovici, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” este de aceeaşi părere, adăugând că, pe de altă parte, şi viitorul primar are un rol important. „În ceea ce-i priveşte pe cetăţeni, lucrurile vor decurge de la bine în sus dacă noul primar va reuşi să le demonstreze că merită să aibă încredere în el”, a spus Petrovici, expert în socio-antropologia comunităţilor urbane.

Analiştii nu trec cu vederea, însă, nici dezavantajele plecării lui Boc. Silviu Ispas crede că oraşul a suferit o pierdere prin acceptul acestuia de a fi desemnat premier, deoarece viitoarea administraţie ar putea fi mai puţin capabilă să gestioneze problemele şi nevoile municipiului.

Riscuri: discreditarea oraşului şi dictatura

Pe plan politic, „un guvern condus de un clujean este o şansă pentru oraş şi regiune, iar interesele cetăţenilor se vor face auzite mult mai bine la Bucureşti”, consideră politologul Gabriel Bădescu, directorul Centrului pentru Studiul Democraţiei al Universităţii „Babeş-Bolyai”.

E posibil, însă, şi ca numirea acestuia să aibă un efect de bumerang. „Criza economică ar putea să contribuie la un final prematur al guvernării Boc, iar urmarea ar fi o scădere bruscă a influenţei oraşului în viziunea românilor, chiar sub nivelul actual”, a precizat Bădescu. El a adăugat că o altă categorie de riscuri ţine de efectele asupra democraţiei locale şi a calităţii administraţiei ale unei guvernări dominate puternic de un singur partid la nivel local, regional şi naţional.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite