Cluj: Melci ardeleneşti în tigăile europenilor
0Proprietarii fermelor de melci şi-au expus produsele la Expo Transilvania. Fermele de melci din România produc şi procesează preparatele ecologic, iar acestea sunt exportate în ţări occidentale.
Salonul de produse ecologice şi tradiţionale, deschis până duminică la târgul Agraria de la Expo Transilvania, prezintă zeci de producători români. Printre ei se află şi reprezentanţii Cooperativei de producţie a melcilor, unica din România şi singura cu procesare ecologică din lume.
Vizitatorii sunt bombardaţi cu produse tradiţionale pe bază de carne, lapte şi fructe. Unul dintre expozanţi vine cu preparate din melci. Ildiko Gyonos, asistent manager în cadrul Cooperativei Agricole Escar Prod susţine că reţetele cu melci ardeleneşti au existat şi în urmă cu două secole.
Fermele ardeleneşti în top
Iniţial, soţii Ildiko şi Marcel Măcriş, se ocupau de construcţii şi design interior. Moda crescătoriilor de melci i-a prins şi pe ei, în urmă cu cinci ani. Au încercat pe cont propriu, investind în amenajarea unei ferme, pe un hectar şi jumătate, în comuna braşoveană Teliu, suma de peste 50 de mii de euro.
Fiind o fermă exotică într-un judeţ preponderent axat pe producţia de cartofi, Oficiul Judeţean de Consultanţă a organizat, în septembrie 2005, la ei acasă, un curs pentru înfiinţarea de ferme de melci. „După o lună şi jumătate, lua fiinţă Cooperativa agricolă având drept scop producţia, procesarea şi comercializarea produselor pe bază de melci”, ne-a spus Ildiko Gyonos.În prezent au 236 de membri din 31 de judeţe. Cei mai mulţi sunt în judeţele Braşov, Harghita, Covasna, Alba, Sibiu, şi Cluj.
Lucrurile nu au foarte simple. „Am studiat comportamentul melcilor într-un terarium la domiciliul nostru, timp de trei ani”. Au utilizat reţete internaţionale, dar şi româneşti, pentru a prepara în propria bucătărie mâncare din melci, pe care le-au transpus în fabrică, la scară industrială. Se lucrează deja cu peste 100 de anagjaţi, de un an de zile. Afacerea pentru fermier începe să fie profitabilă doar după trei ani, timp în care necesită eforturi speciale.
Reţete pentru amatori şi profesionişti
Mâncarea din melci (helix pomatia) acoperă toata plaja preparatelor: pate (terină) cu ficat de curcan, ciorbă, prăjit, saramură. Sunt preparate pentru începători, dar şi pentru cunoscători. O jumătate de kg de carne prefiartă de melc, cu ierburi aromatice de Provence, costă 19 euro. Două duzini de melci în saramură costă 3,15 euro. Melcii merg foarte bine cu vin alb sec, recomandă Ildiko Gyonos. Reţetele româneşti recomandă prepararea cu usturoi, ciuperci, spanac, paste, borş.Toate sunt ecologice, inclusiv vinul pe care îl utilizăm.
Concurenţa pe piaţa internaţională este deosebit de puternică. „Singura nişă pe care am găsit-o este producţia bio- eco. Reuşim să păstrăm tarifele la nivelul lor”. Sunt optimişti în ciuda crizei economice, deoarece cererea pe piaţa internaţională este acoperită doar în proporţie de 25 la sută. „Marca noastră Escar prod a fost înregistrată şi este protejată”.
Carnea de melc este recomandată pentru conţinutul deosebit de consistent în proteine şi pentru lipsa grăsimilor. Oficiali ai NASA au afirmat nu demul că melcii ar putea fi consumaţi şi dă către astronauţi, dat fiind calitatea lor nutritivă.