Cluj: Lumea digitală are şi ea un sfânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catolicii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Isidor , patronul calculatoarelor, internetului şi al celor care lucrează în IT.

Informaticienii au acum propriul lor protector, Isidor, care şi-a câştigat renumele printr-un sondaj organizat la Vatican în urmă cu şapte ani. Cu toate că nu a auzit aproape nimeni de supranumele sfântului, în calendarul romano-catolicilor este sărbătorit, astăzi, unul dintre cei mai luminaţi episcopi ai lumii din anul 600.

Catolicii clujeni spun că nu pot sărbători, deoarece se află în Postul Paştelui, însă ştiu ce reprezintă data de 4 aprilie. „Sfântul Isidor e sărbătorit astăzi, însă nu poate avea loc nicio slujbă deoarece ne aflăm înainte de Paşte şi nu e posibil. De asemenea, nici evenimente în numele său nu pot avea loc”, ne-a spus profesorul romano-catolic Hallo Laszlo.

Sondaj prin internet

În anul 1722, pe lângă titulatura de Sfânt, Papa Benedict al XIV-lea l-a proclamat drept Doctor al Bisericii Romano-Catolice. Potrivit preotului romano-catolic Ioan Roman, din Satu Mare, în anul 1997, Vaticanul a făcut un sondaj printre cei care navigau pe internet, cerând propuneri pentru un sfânt care să fie numit protectorul acestora.

„Au fost mai multe propuneri, dar Sfântul Isidor se pare că a fost propunerea favorită. În anul 2002, Sfântul Isidor a fost declarat patronul spiritual şi protectorul calculatoarelor, internetului şi a celor ce lucrează în domeniul IT, de către Papa Ioan Paul al II-lea”, explică Ioan Roman, preot romano-catolic din Satu Mare.

image

Scurt istoric

Sfântul Isidor s-a născut în jurul anului 560 la Cartagena, în Spania. După moartea tatălui său, a fost educat de fratele său mai mare, Leandru, Arhiepiscop de Sevilla. Sfinţit episcop al oraşului natal în anul 600, Isidor a scris multe cărţi, cu mare erudiţie şi a organizat în Spania şi a condus mai multe concilii în care s-au luat hotărâri înţelepte.

Isidor s-a îngrijit de pregătirea ştiinţifică a preoţilor şi era interesat de foarte multe domenii, printre care ştiinţele naturii, gramatică, istorie, teologie şi a încercat să transmită vremurilor viitoare întreaga cunoaştere a antichităţii. În domeniul ştiinţelor naturii, lucrarea lui principală, „Etymologiae”, o lucrare de bază a întregului Ev Mediu, este un gen de enciclopedie care cuprindea întreaga cunoaştere profană şi religioasă a timpului. „De viris illustribus” conţine material biografic şi hagiografic despre scriitorii africani şi hispanici din secolele VI-VII.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite