Cluj: Jaf şocant - legaţi fedeleş şi tâlhăriţi în propria casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bandă de tâlhari, mascaţi cu cagule şi înarmaţi cu bate de baseball, a furat două kilograme de aur şi 28.000 de euro de la o familie din Huedin.

Citiţi şi Grădiniţele sunt la mâna hoţilor. Aţi da bani pentru sisteme de supraveghere?

Comunitatea de rromi din Huedin, judeţul Cluj, a intrat în panică după ce, în noaptea de 4 spre 5 mai, a avut loc un atac fără precedent în zonă: trei persoane mascate şi înarmate cu bâte de baseball au pătruns în casa familiei Munteanu şi au furat bani şi aur, în valoare de peste 30.000 de euro. Patru dintre membrii familiei au fost legaţi fedeleş, iar hoţii s-au făcut nevăzuţi.

„Au zis că ne omoară copiii”

Ioan „Nuţu” Munteanu şi fiul său Ioan „Şara” Munteanu îşi amintesc şi acum cu groază de clipele prin care au trecut, alături de soţiile lor. „Am ajuns pe la zece acasă şi ne-am culcat. Ne-am trezit apoi cu hoţii peste noi. Pe mine m-au lovit în cap cu o bâtă. S-a uitat după aceea unul la mine şi mi-a zis doar atât: «Nu ai ce să îmi faci». L-am văzut apoi pe tata lovit, la fel şi pe mama. Pe soţia mea au lovit-o puţin. Au zis că ne omoară copiii, dar nevasta a sărit peste ei şi i-a acoperit”, povesteşte „Şara”. Urmele loviturilor sunt încă vizibile pe faţa sa, iar medicii i-au spus că a avut noroc. „Dacă mă loveau cu câţiva centimetri mai jos, acum eram «legumă»”, spune tânărul.
Tatăl său, „Nuţu”, nu îşi poate scoate din minte imaginea soţiei sale, Maria, încătuşată. „I-au prins mânile cu două rânduri de cătuşe. Aşa le-au strâns, că am chemat descarcerarea să o elibereze”, afirmă bărbatul.

Le-au luat ghiulurile de pe degete

Pe restul, tâlharii i-au legat la mâini cu bandă adezivă. Apoi le-au luat toate bijuteriile pe care le aveau asupra lor, au scotocit în casă până au dat de bani şi au plecat. Membrii familiei Munteanu nu pot spune cât a durat tot jaful, dar ştiu că hoţii au plecat puţin după ora 2.00 şi că i-au lăsat legaţi. „Erau trei. Doi mai mici şi unul mai mare. Toţi mascaţi. Au fugit cu o maşină fără numere”. Norocul familiei Munteanu a fost că „Şara” a reuşit să ascundă în mâneca hainei un telefon mobil, de pe care a apelat 112, imediat ce agresorii au plecat.
Conform victimelor, paguba care le-a fost provocată se ridică la peste 30.000 de euro, dintre care 28.000 de euro bani gheaţă, iar restul bijuterii din aur. „Aveam cam două kilograme de aur. Ne-au luat totul: lanţurile de la gât, brăţările de pe mâini, ghiulurile”, spune „Nuţu” Munteanu.
Poliţia a declanşat în acest caz o anchetă, care este coordonată de la Cluj-Napoca. „Efectuăm cercetări pentru tâlhărie”, a menţionat Raluca Seucan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj.
Şeful Poliţiei din Huedin, comisarul-şef Augustin Rus, spune că nu a mai întâlnit un asemenea caz. „Au fost audiaţi deja câţiva suspecţi, dar nu avem încă niciun rezultat concret, care să ne ducă pe urmele tâlharilor”, a spus acesta.

Vrea pistol

În urma atacului, „Nuţu” Munteanu şi-a întocmit un dosar pentru obţinerea permisului de port-armă. „Ne temem pentru vieţile noastre. Şi noi, şi toţi ţiganii de aici”, spune bărbatul care, împreună cu soţia, fiul, nora şi nepoţii, a decis să nu mai locuiască, o vreme, în casa atacată.

Comandă sau înscenare?

Rromii din Huedin consideră că atacul asupra familiei Munteanu  nu a fost întâmplător. Aceştia spun că hoţii aveau informaţii că în casa familiei se află sume mari de bani şi aur şi au acţionat la comandă, la fel cum ar fi făcut şi în alte două situaţii similare, tot în case ale unor romi. Ipoteza este infirmată, însă, de surse din poliţia clujeană, care precizează că nu s-au mai înregistrat atacuri de acest gen în zonă. Aceleaşi surse menţionează că ar putea fi vorba şi de o înscenare, ca urmare a unor activităţi de cămătărie pe care le-ar desfăşura familia Munteanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite