Cluj: Iulia Matei, o inima mare pentru sufletul celor mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva îşi răpeşte câteva ore din timpul său liber pentru a fi alături de copiii bolnavi de cancer

Iulia Matei vizitează, voluntar, copiii bolnavi de cancer de la Clinica de Pediatrie II din Cluj-Napoca, dar şi din alte centre.
O face de o jumătate de an pentru că îi place. „Copiii ştiu că îmi pasă de ei şi mă aşteaptă când merg la clinică”, spune Iulia. Face asta o dată pe săptămână, timp de două ore, în timpul programului de vizite.

„Mă joc cu ei, povestim...”

Elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Iulia Matei îşi împarte timpul astfel încât să aibă vreme atât de teme şi voluntariat, cât şi de ieşitul în oraş, cu prietenii. Cât despre copii, Iulia spune că sunt foarte receptivi şi mai ales bucuroşi când o văd. „Mă joc cu ei, povestim, îmi place să lucrez între copii”, a mai spus aceasta.

„Caravana Iepuraşului”, de la idee, la realitate

Nu toţi colegii de liceu au aflat ce face Iulia în timpul liber, însă cu siguranţă mulţi clujeni îşi amintesc de donaţiile făcute de Paşte pentru copiii bolnavi de cancer. Ideea a fost a profesoarei de istorie a Iuliei, Ileana Bocu, ea fiind şi redactorul-şef al unei reviste din Cluj-Napoca.

În timp ce Iulia îi povestea acesteia despre voluntariat, tinerei profesoare i-a venit ideea de a demara o campanie pentru sensibilizarea populaţiei, în vederea strângerii de cadouri, care mai apoi să ajungă la copiii bolnavi.

Astfel a rezultat „Caravana Iepuraşului”, demarată luna trecută înainte de Paşte. „A avut ea (Ileana Bocu - n.r.) o sclipire în timp ce îi povesteam despre ce fac, astfel s-a născut campania”, îşi aminteşte, zâmbind, Iulia. Cu ajutorul elevei s-au strâns foarte multe cadouri, constând în rechizite, jucării şi fructe, care au ajuns de Sărbători la copiii de la secţia de Oncopediatrie a clinicii de Pediatrie II.

A ajuns să practice voluntariatul şi să se afle între copiii cu ajutorul Asociaţiei „The Little People”, unde este înscrisă alături de alţi 60 de tineri. „Înainte de a lucra cu micuţii bolnavi de cancer am luat parte la un training, unde am învăţat ce înseamnă cancerul şi cum să vorbim cu copiii”, ne-a povestit Iulia.

În ceea ce priveşte viitorul, Iulia Matei nu şi-a făcut încă planuri. „Cu siguranţă voi continua ceea ce fac şi acum, însă nu mi-am făcut încă planuri”, a mai spus eleva.

Întrebări şi răspunsuri

Nu ai probleme la spital când mergi să vizitezi copiii?
Asociaţia „The Little People” are aprobare pentru vizitarea copiilor.

Povesteşti cu colegii despre ce faci?
Nu prea vorbesc cu ei despre asta. La început le-am spus puţin, însă foarte rar vorbim despre voluntariat.

Fetele de vârsta ta au alte preocupări, cum reuşeşti să fii diferită?
Am şi grijă de copii dar şi ies în oraş cu prietenii. Pot să le fac pe toate.

Ce-i place: „Îmi place să fotografiez”, a spus hotărâtă Iulia. În trecut, eleva a practicat şi schi de performanţă, însă, ulterior, şi-a găsit alte preocupări. Desigur, îi place să se afle între prieteni, alături de care iese în oraş ori de câte ori are această ocazie.

Ce nu-i place: Nu-i plac băieţii fără bun simţ, care „strigă după fete pe stradă”. În rest, Iulia nu a putut identifica lucruri care să nu îi placă în viaţa de zi cu zi, la şcoală sau în timpul liber.

Citeşte şi ce crede despre Cluj

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite