Cluj: Grădiniţele sunt la mâna hoţilor. Aţi da bani pentru sisteme de supraveghere?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posturile de paznici pentru grădiniţe sunt blocate de Guvern, iar multe grădiniţe din Cluj nu îşi permit sisteme de siguranţă. 

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj nu au o evidenţă clară cu grădiniţele care au sisteme de securitate, dar susţin că multe din cele 51 de unităţi  funcţionează conform normelor de securitate şi au paznici angajaţi.

Cu toate acestea, în ultimele zile, două grădiniţe au fost prădate de hoţi, de unde au furat bani, aparatură electronică şi chiar mâncare. Este vorba de Grădiniţa Malteză, spartă la sfârşitul săptămânii trecute. De aici autori necunoscuţi au sustras un calculator, un televizor, un DVD player şi mâncarea din frigider.

O altă spargere a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, la firma de catering „Ţăndărică Servicii”, aflată în acelaşi imobil cu grădiniţa „Ţăndărică”, de pe strada Câmpului, din cartierul Mănăştur. Potrivit angajaţilor firmei, este al treilea furt din ultimele luni din incinta grădiniţei, la precedentele fiind sustrase telefoane mobile de la parterul imobilului.

Şi grădiniţa „Dumbrava minunată”, de pe strada Grigore Alexandrescu, tot din Mănăştur, a fost ţinta unor hoţi. De data aceasta, nişte copii au furat de aici jucării. Poliţiştii au amendat cu câte 2.000 de lei administratorii acestor grădiniţe pentru nerespectarea Legii 333/2003 privind paza bunurilor, obiectivelor şi a persoanelor.

Grădiniţele de stat nu pot angaja paznici

Firmele de pază şi protecţie din Cluj au încheiate contracte cu grădiniţe, însă majoritatea din rândul celor private. „Cele mai multe contracte le avem cu grădiniţe particulare”, susţine Dorin Nemeş, administratorul firmei de pază Scutul Negru.

În ceea ce priveşte grădiniţele de stat, acestora le este imposibil să angajeze paznici, deoarece posturile sunt blocate de Ministerul Educaţiei. „Am depăşit norma impusă, aşa că singura soluţie sunt sistemele de siguranţă sau angajarea unor paznici din banii părinţilor sau din alte fonduri, nebugetare”, a declarat Anca Radu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Cluj.

Sistemele de securitate îşi dovedesc eficienţa

Grădiniţele care şi-au amplasat sisteme de securitate nu mai au probleme cu hoţii. Este exemplul Grădiniţei „Parfum de tei”, de pe strada Horea. „Înainte de a avea sistem de alarmă şi paznici pe timp de noapte, eram atacaţi de hoţi cel puţin o dată la trei luni”, explică directoarea Eugenia Blaga. „Căutau în primul rând bani şi alimente şi s-a dovedit că spărgătorii erau, de cele mai multe ori, oameni ai străzii”, adaugă directoarea.

3.000 de lei ca să fii în siguranţă

Costul de amplasare a unui sistem de alarmă antiefracţie este în jur de 1.000 de lei, iar al unui sistem de monitorizare video, în jur de 2.000 de lei. De asemenea, contractul de monitorizare cu o firmă de pază şi protecţie ajunge la 100 de lei lunar, potrivit patronului de la Scutul Negru, Dorin Nemeş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite