Cluj: Firmele ezită să angajeze tineri specialişti
0Absolvenţii de la Agronomie au plecat dezamăgiţi de la Agro Job unde şi-au căutat de lucru. Sute de absolvenţi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) au plecat cu mâna goală de la târgul locurilor de muncă de la Agraria.
Doar trei firme au răspuns solicitării organizatorilor, la Agro- Job, manifestare organizată de Asociaţia Absolvenţilor din USAMV. După o oră de aşteptare, dezamăgită de oferta de mecanici auto, Annamaria Varga, administratorul firmei timişorene Munax, importator de utilaje agricole a decis să părăsească sala de conferinţe unde se desfăşura târgul de joburi.
„Avem nevoie de mecanici pentru utilaje agricole. Avem 11 puncte de lucru în ţară. Oferta absolvenţilor de aici nu ne satisface”, ne-a spus Varga.
Coadă la două firme
Anca Babeş, şef de lucrări la catedra de Viticultură şi Vinificaţie a USAMV ne-a declarat că au fost trimise solicitări către câteva sute de firme de profil, anterior evenimentului. „Ne-au confirmat prezenţa doar opt societăţi comerciale. Ceilalţi s-au scuzat, sub diferite pretexte, plecaţi din localitate, ocupaţi cu campania de sezon sau participare în târg”.
Presupune că absenţa firmelor la campania de recrutări se datorează fie crizei economice, fie faptului că reprezentanţii firmelor din târg nu şi-au putut părăsi standurile. „Au primit şi la ei CV-uri, susţine Babeş”.
Studenţii au aşteptat cuminţi la coada care s-a format la cele două standuri rămase deschise. Rămăseseră disponibile 4 locuri de ingineri agronomi şi veterinari, la firma clujeană Agroexpert, pentru ferma de porci din Satu Mare şi alte câteva neprecizate, la firma franceză Agri Alianţa, importator de utilaje, cu sediul în Judeţul Ilfov.
Diplome fără căutare
Nicoleta Roiban, director executiv al Agroexert ne-a declarat că din puţinele CV-uri prezentate, s-ar putea selecta doar două persoane pentru angajare, în ferma de procine din nordul Transilvaniei. Francis Desbonnets, directorul Agri Alianţa ne-a declarat că nu poate preciza câte persoane pentru distribuţia de utilaje agricole sunt necesare. „S-ar putea să ne dezvoltăm afacerea şi să avem nevoie de 100 de persoane, sau doar câţiva agenţi”, a spus Desbonnets.
Studenţii au plecaţi dezamăgiţi. Ioan Cristea, absolventă din anul V la profilul de Inginerie Economică ne-a declarat că nu a găsit nimic potrivit pentru ea. „Noi nu putem lucra pentru posturile oferite aici. Şi nu ştiu unde ne vom găsi noi de lucru”. Alina Pop a venit special din Zalău pentru acest eveniemnt. A absolvit anul trecut la profilul Protecţia Mediului. „Din cei 49 de colegi, doar doi şi-au găsit de lucru, la o agenţie de mediu şi la o primărie”, ne-a spus Pop.
Anca Babeş ne-a spus că tot ce mai pot face pentru solicitanţi este să-i determine să adere la ALUMNI, asociaţia internaţională a absolvenţilor de la instituţii univesitare de profil din Europa.