Cluj: EXCLUSIV / „Regele cafelei” mai stă un an departe de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protagonistul unuia dintre cele mai mari scandaluri din anii ‘90, sirianul Anwar Al Tawil, este scutit anual de puşcărie pentru a face dializă. Celebru în anii de după revoluţie, Anwar Al Tawil (48 de ani) spune că a ajuns la căpătul puterilor şi că ar fi preferat să facă puşcărie decât să sufere de rinichi.

Judecătoria Cluj a admis săptămâna trecută cererea de întrerupere a executării pedepsei cu închisoarea, pentru un an de zile, formulată de sirianul Anwar Al Tawil, din motive medicale.

Instanţa a luat în considerare expertiza medicală eliberată de Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”. Sirianul are interdicţie de părăsire a teritoriului României, fără încuviinţarea instanţei, şi de a deţine sau să folosi arme de foc.

Al Tawil, supranumit „regele cafelei” a fost arestat în 1995, pentru fals în acte şi evaziune, dar nu a stat în arest decât două săptămâni. Pus în libertate, a fugit din ţară. A revenit în 1998, cu certificate medicale care arătau că suferise un transplant renal în Siria şi că face periodic hemodializă. Al Tawil a fost condamnat definitiv, în anul 1999, la cinci ani de închisoare cu executarea pedepsei. El a fost încarcerat doar în anul 2005, dar, după o lună şi jumătate, a fost eliberat din motive medicale:  INML a recomandat eliberarea sa, arătând că suferă de nefropatie cronică glomerulară, boală care nu se poate trata în penitenciar.

Sirianul a declarat pentru „Adevărul de Seară” că ar fi preferat să facă puşcărie decât să sufere de o astfel de boală. „Nu mai am rinichi deloc. Sunt condamnat la dializă de trei ori pe săptămână”, ne-a spus acesta. Tawil ne-a mai declarat că dacă ar fi putut executa pedeapsa, nu s-ar fi sustras. „Făceam doi ani şi eram deja liber. Sunt nevoit să-mi plătesc pe banii mei, în fiecare an, expertiza la INML pentru prelungirea suspendării pedespei. Sunt la capătul puterilor”, a spus acesta.
Sirianul a refuzat să comenteze pedeapsa primită şi dacă se consideră vinovat.  „Să nu mai dezgropăm morţii”, s-a rezumat el să spună. Totuşi, el nu exclude ca procesul să fi fost o reglare de conturi între persoane sus puse din poliţie.

Nume grele într-un dosar răsunător

Al Tawil este cunoscut ca „regele cafelei”, pentru activităţile de import al cafelei, din anii de după revoluţie, derulate la Cluj. Totul a început în 14 septembrie 1994, când doi inspectori vamali au descoperit în parcarea fostei benzinării AWA un TIR încărcat cu cafea. Deşi din acte rezulta că ar fi transportat 21 de tone de cafea la o firmă din Bucureşti, şoferul a  recunoscut că a descărcat marfa în curtea unei şcoli din Cluj.

Potrivit rechizitoriului, finalizat de procurorul Daniel Morar - actualmente şeful DNA -, şeful de atunci al Direcţiei Vamale Regionale, Vasile Mureşan, le-ar fi spus inspectorilor vamali să înceteze cercetările, pentru că în spatele afacerii sunt „oameni cu greutate”.

Cu toate acestea, Mureşan a fost scos de sub urmărirea penală, după ce a fost cercetat pentru favorizarea infractorului.
Tot legat de acest caz, maiorul Sabin Ielceanu, fostul şef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj, l-a acuzat pe colonelul Ioan Oţel, şeful Brigăzii de Logistică, arestat ulterior în dosarul „Gazeta”, că ar fi încercat muşamalizarea cazului. Ielceanu l-a mai acuzat pe Oţel şi pentru faptul că ar fi avut afaceri împreună cu Al Tawil.

Ancheta procurorilor a scos la iveală efectuarea a cinci transporturi, cantitatea de cafea introdusă ilegal în ţară de firma lui Al Tawil fiind de circa 100 de tone. Prejudiciul imputat lui Al Tawil se ridica la circa un miliard de lei vechi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite