Cluj: EXCLUSIV/ Iluminatul stradal, secret pe bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Siemens gestionează iluminatul public din Cluj-Napoca în baza unui contract pe care Primăria îl ţine ilegal departe de ochii opiniei publice

Zeci de clujeni se plâng de managementul prost al companiei care se ocupă de întreţinerea iluminatului public. Oamenii au făcut mai multe sesizări la primărie, pentru o problemă aparent banală: nu au lumină în faţa blocurilor sau a caselor.
Răspunsul pe care l-au primit, invariabil, de la Primărie, nu le-a dat mari speranţe: „strada şi zonele adiacente la care vă referiţi sunt cuprinse în programul de extindere a iluminatului public, program concesionat firmei Elin”.

Este vorba de compania Siemens Elin Buildings and Infrastructure GMBH & Co Austria, care a semnat cu municipalitatea clujeană, în vara anului 2007, un contract în valoare de opt sute de mii de euro pe an.

Nu se poate rezilia

Reprezentanţii primăriei au cerut companiei, în nenumărate rânduri, un raport de activitate. Surse din cadrul instituţiei ne-au spus că Siemens nu a răspuns cererilor. Chiar şi în acest context, contractul nu poate fi reziliat decât după 15 ani, ne-a spus raimonda Boian, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Cum este posibil acest lucru? Primăria nu ne-a răspuns la această întrebare, invocând „clauzele de confidenţialitate”, care se întind pe întreg contractul. Dar acest lucru este ilegal. Astfel, potrivit Legii 544/ 2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, „orice autoritate contractantă, astfel cum este definită prin lege (în cazul de faţă primăria - n.r.), are obligaţia să pună la dispoziţia persoanei fizice sau juridice interesate contractele de achiziţii publice”. Excepţie fac doar secretele de stat, din domeniul apărării naţionale, siguranţei şi ordinii publice.

„Nu există contracte confidenţiale”

Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), o organizaţie neguvernamentală care monitorizează buna guvernare în România, ne-a spus că primăria clujeană încalcă legea. „Nu există contracte confidenţiale, doar acte publice şi acte secrete, care ţin de siguranţa statului”, ne-a informat acesta.

De două săptămâni, reprezentanţii companiei Siemens au evitat sistematic să ne răspundă la întrebările legate de modul de gestionare a reţelei de iluminat public din Cluj-Napoca

image
image

„Contractele publice pot confidenţiale pentru concurenţă, dar nu şi pentru instituţiile statului şi orice instituţie care are suspiciuni despre modul în care a fost încheiat. Deţinătorul de contract este obligat să-l pună la dispoziţie celui care îl cere”

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite