Cluj: Doctor în filosofia artei tatuajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laurian Bonea a studiat, pe rând, medicina, filosofia şi arta, şi a decis să se dedice tatuatului, pentru a se putea întreţine.

Arta l-a cucerit încă de mic, dar pentru o vreme a trebuit să renunţe la ea. „Am avut prima expoziţie pe când aveam 15 ani. În Baia Mare nu exista liceu de artă, iar la facultate era concurenţă mare. A trebuit, astfel, să iau o decizie «tehnică», prin eliminare.

Astfel am ajuns să dau la Medicină. Prima dată am căzut, la o diferenţă de opt sutimi. Pur şi simplu, nu aveam motivaţie”, îşi aminteşte Laurian.

S-a ambiţionat, însă, mai ales după ce tatăl său i-a impus să devină student. „Te descurci singur dacă nu intri”, i-a spus acesta. Şi Laurian a intrat, în 1988, la Medicină, la Cluj.

După Medicină, Filosofie

Entuziasmul l-a ţinut doar doi ani. „«Piticii» cu artele încă ţopăiau, dar nu puteam să renunţ la facultate. Aşa că am decis să studiez filosofia. Apoi, când eram în anul VI la Medicină, am renunţat la Filosofie şi am dat admitere la Arte Plastice”, spune Laurian. La admitere, a obţinut cea mai mare notă şi, o vreme, a continuat să studieze, în paralel, şi filosofia.

A renunţat, însă, în anul IV. Şi s-a concentrat doar asupra artei şi medicinei. Vreme de trei ani, a profesat ca medic, dar apoi s-a îndreptat spre învăţământ, meserie care l-a cucerit şi pe care o practică şi acum, la Universitatea de Artă şi Design. „Predau anatomie artistică. Studiile de medicină m-au ajutat foarte mult”, recunoaşte Laurian.

Tatuaje de tot felul

Învăţământul nu a fost singurul domeniu în care experienţa medicală şi cea artistică l-au ajutat. Acum 13 ani, a decis să se dedice meseriei de tatuator. La început, a avut de „tras” mult, astfel că, în primii ani după ce şi-a deschis salonul, a reinvestit întreg profitul. Mai mult, a fost nevoit să înveţe de unul singur meserie.

Nu a renunţat, însă, în ciuda greutăţilor, iar acum este unul dintre cei mai căutaţi tatuatori din Cluj. „De aproximativ cinci ani, am zilnic între doi şi cinci clienţi”, spune Laurian.  Referindu-se la cei care îi solicită tatuaje, clujeanul spune că fac parte din toate păturile sociale. „La început, erau în special tineri cu educaţie medie şi peste medie”, îşi aminteşte el.

Cât despre preferinţele clienţilor, acestea sunt de toate felurile: de la tatuaje discrete, la adevărate opere de artă, întinse pe suprafeţe apreciabile ale corpului, sau la portrete ale membrilor familiei sau chiar şi ale animalelor de companie. „În ultimii ani au crescut suprafeţele pe care mi-au cerut clienţii să le tatuez. La fel, s-au diversificat şi «modelele». Nu de mult, am tatuat, pe pielea unui client, imaginea câinelui său, un Amstaff. Ulterior, un alt client mi-a cerut să îi tatuez Rottweilerul”, spune Laurian despre cerinţele pe care le au doritorii de tatuaje. 

Ce-i place: „Îmi place să pictez, îmi place să predau. Studenţii chiar sunt mulţumiţi de «programul artistic». Iar de vreo 5-6 ani am descoperit motocicleta. Am mers în Alpi, în Pirinei, până pe malul Atlanticului”, spune Laurian.

Ce nu-i place: Cel mai deranjant lucru, dinperspectiva artistul ui, este alăturarea nesimţirii şi prostiei. „Sunt deranjante, mai ales când se leagă una de cealaltă şi sunt «vii». E foarte grav”, afirmă el.

Nu ar fi o idee înfiinţarea unei secţii speciale pentru tatuaje la UAD?
Teoretic, ar fi în regulă. Eu, unul, sunt convins că aş putea să îi învăţ, doar că, din păcate, nu prea am timp. Sunt chiar foarte mulţi studenţi care vor să facă asta. E foarte greu să trăieşti din artă, iar munca în domeniul tatuajelor le este mai la îndemână. Oricum, trebuie să ştie că această meserie implică foarte multe riscuri.

Există tatuaje pe care ai refuzat să le faci?
În principiu, oricât de greu ar fi, orice se poate face. Totuşi, mi-am impus eu o limită, peste care nu trec. Nu tatuez zonele hiperpublice. Le explic celor care vor la ce riscuri se expun, având în vedere că România nu e încă pregătită să tolereze persoanele care au tatuaje. Pot pătimi mult de pe urma lor, pot rămâne chiar fără slujbe.

Profil:
Născut: 26 august 1968, la Baia Mare
Studii: Medicină, Arte Plastice, Filosofie
Experienţă: medic, lector la Universitatea de Artă şi Design, tatuator
Familie: necăsătorit

Citeşte şi ce crede despre Cluj

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite