Cluj: Clujul nu va putea preveni gripa porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii veterinari clujeni nu pot preveni apariţia unor boli la animale, printre care se numără şi gripa porcină, a anunţat doctorul Adrian Oros, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj al Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Motivul pentru care veterinarii clujeni nu vor putea preveni boala care a început să facă deja victime umane în mai multe ţări din lume este lipse unor reglementări ale Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Până la această dată nu s-au putut realiza acţiunile sanitar veterinare de imunoprofilaxie, din lipsa actului normativ „Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009”, potrivit medicului clujean.

În lipsa acestuia, „direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor nu au putut demara licitaţiile privind achiziţionarea de materiale, produse biologice şi reactivi necesare efectuării activităţilor sanitar-veterinare specifice”, a mai spus Oros, într-o scrisoare deschisă adresată lui Marian Zlotea, preşedintele ANSVSA, pe care îl acuză că nu a semnat actul normativ.

Consecinţe nefaste asupra sănătăţii

Adrian Oros a mai atras atenţia că, la finele lunii aprilie, expiră contractele cu medicii veterinari privind identificarea şi înregistrarea animalelor. În general, această lipsă a performanţei manageriale poate afecta şi răspunsul autorităţilor la apariţia unor boli, cum ar fi gripa porcină.

„Cum vor putea aplica autorităţile sanitar-veterinare măsurile pe care le-au anunţat că le vor lua, măsuri care vizează exact aceşti medici veterinari cu care dânşii nu au făcut contracte, pe care dânşii nu i-au plătit şi a căror activitate nici nu a fost reglementată pentru acest an?

Eu vreau să atrag atenţia domnului preşedinte, de acea îi voi trimite această scrisoare, că aceste grave deficienţe de management al activităţii ANSVSA vor avea consecinţe nefaste asupra sănătăţii animalelor, asupra siguranţei alimentare, asupra sănătăţii publice, asupra exporturilor şi importurilor pe care România le face”, a afirmat medicul veterinar.

Harta cazurilor de gripă porcină apărute în Europa




Tot astăzi, Comisia Europeana a anunţat că va folosi denumirea nou virus gripal în loc de gripă porcină. "Cred că ar fi mai potrivit termenul nou virus gripal, pentru a evita confuzia cu o maladie animală şi a se evita aducerea de prejudicii industriei de profil", a explicat Nina Papadoulaki, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru sănătate.

Mai citeşte şi Gripa porcină traversează Atlanticul şi ajunge în Europa
                         Virusul gripei porcine se răspândeşte în întreaga Europă
                         MAE a anunţat că nu s-a înregistrat nici un caz de român afectat de gripa porcină
                         Măsuri pentru pentru prevenirea gripei porcine

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite