Cluj: Clujeanul care nu s-a plictisit niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Beudean a câştigat o medalie de aur la Salonul de Inventică, care s-a încheiat vineri, pentru proiectul său educativ

De când se ştie, desenează şi construieşte. „Văd în spaţiu şi desenez instant în spaţiu”, spune clujeanul, care consideră că nu a avut niciun moment de plictiseală în viaţă.

A absolvit secţia Tehnologia Construcţiei de Maşini a Institutului Politehnic Cluj în ‘74, după care a fost chemat să predea cursuri de ştiinţe tehnce aplicate în design la Catedra de Design a Institutului de Arte Plastice, ca şi cadru didactic asociat. Până în ’90 a fost proiectant la IPA Cluj (Institutul de Proiectare în Automatizări), ICPIAF (Institutul de Cercetare şi Producţie pentru Industria Alimentară şi Frigorifică) şi Tehnofrig.

Din profesor, student

În 1984, a fost admis la secţia Design a Institutului de Arte Plastice. În perioada în care era student la Design, au luat naştere primele mostre din ceea ce avea să devină după câţiva ani programul de jucării constructive. „Jucându-te şi căutând forme într-o zonă necunoscută, îndoi o hârtie, bagi foarfeca şi eşti uimit de ceea ce iese”, spune Vasile Beudean.

În 30 august 1990, a fost primul dat afară de la IPA. „După trei zile de paralizie, mi-am dat seama că eu nu existam pentru societate, nu exista atunci protecţie socială. Spre norocul meu, aveam schiţele mele. Mi le-am luat cu mine şi unde am văzut o firmă, am bătut la uşă să arăt ce ştiu să fac”, îşi aduce aminte clujeanul.

Aşteptări înşelate

Când a pornit, a crezut că designul industrial va fi pe val şi experienţa sa în domeniu îi va prinde bine pe cont propriu. „M-am înşelat. Am constatat că industria se ducea de râpă.

Aşa că am atacat piaţa din toate unghiurile posibile. Am făcut materiale grafic publicitare, cărţi de vizită, amenajări interioare, mobilier şi sigle. În total, am făcut circa 150 de sigle”, spune clujeanul.

Pe parcurs, i-a venit ideea să facă şi jucării - aeromodele de construit, un program de jucării constructive pentru copii, însoţite de instrucţiuni în care se explică fiecare pas de realizare a jucăriilor. Pentru primul aeromodel - „Panda”, a muncit şase luni pentru a strânge banii necesari pentru carton şi alte câteva luni pentru banii de tipografie. A realizat 12.000 de unităţi, din care a vândut doar circa 2.000.

Printre dezamăgiri, s-au ivit şi unele momente de care-şi aduce aminte cu plăcere. „Aveam aeromodele în câteva magazine, dar nu se vindeau. Dar şefa magazinului Toyzone mi-a cerut să-i duc jucării şi mi-au dat acolo un colţişor. Se vindeau destul de bine, dar nu suficient ca să mă susţin”, îşi aduce aminte Beudean.

Ce-i place: „Specia umană, care e foarte frumoasă şi care e capabilă de lucruri frumoase. Am cunoscut mulţi oameni deosebit de frumoşi dinăuntru”, spune Vasile Beudean. „Îmi place că oamenii, tinerii în special, încep să se schimbe şi sper să apară oameni tineri la conducerea ţării”, adaugă acesta.

Ce nu-i place: „Lipsa de cuvânt a oamenilor care ne reprezintă, mă refer aici la politicieni. Nu-mi place că nu au viziune şi acuz starea în care ne aflăm de faptul că nu avem conducători la nivelul la care ar trebui şi lipsa de respect faţă de cei care i-au ales. Nu-mi place lipsa noastră de viziune”, spune Beudean

Profil: 28 februarie 1949, la Cluj-Napoca

Studii: Institutul Politehnic, secţia Tehnologia Construcţiei de Maşini, Sectia Design, Institutul de Arte Plastice

Experienţă: Responsabil Design-Imagine, Universitatea Tehnică

Familie: Căsătorit, doi copii, un nepot

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite