Cluj: Din Australia în Ţara Călatei, călăuzit de o „transilvaniacă” (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce „Forbes” şi „The Independent” au scris elogios despre Transilvania, regiunea este din nou subiect de reportaj de călătorie în presa internaţională. De data aceasta este vorba despre o publicaţie electronică din Noua Zeelandă.

Citiţi şi
The Independent recomandă Transilvania 
Mărginimea, în top cu Toscana şi Provenţa
Ce recomandă în judeţul Cluj un călător profesionist
Călătorie în ţara măceşelor

„Când vine vorba despre Transilvania, majoritatea ne gândim încă la vampiri, castele gotice şi vârcolaci. (...) Realitatea modernă pune în contrast euro-barurile trendy din capitala sa, Cluj-Napoca, cu fermele tradiţionale şi viaţa rurală de la ţară”.

Aşa începe un amplu reportaj de călătorie publicat de prestigiosul portal de informaţii neozeelandez www.stuff.co.nz. Publicaţia electronică descrie cu lux de amănunte viaţa  ţăranilor din satul Turea, comuna Gârbău, din aşa numită Ţară a Călatei (Kalotaszeg), în judeţul Cluj.

Jurnalistul Robert Esrock a ajuns în micuţul sat ardelean cu populaţie preponderant maghiară prin intermediul Carpathian Tours, o agenţie de voiaj din cel mai mare oraş al Australiei, Sydney. 

Înfiinţarea acestei agenţii, care vinde călătorii în Transilvania, este în sine o poveste. Proprietarul agenţiei, Sally Corry, o tehniciană dentară pasionată de muzica tradiţională românească, ungurească şi ţigănească, a venit prima oară în vizită, atrasă fiind aici de istoria bogată a muzicii şi dansului din zonă. „În următoarea decadă, făcând economii din salariul de technician dentar şi, în acelaşi timp, cântând în barurile din Sydney cu formaţia sa, Transilvaniacii, Corry s-a întors în această regiune în fiecare an, cimentând relaţii şi învăţând din vechile tradiţii”, scrie publicaţia neozeelandeză. 

Un ceardaş din Ţara Călatei:



Acum, firma australiencei oferă tururi de patru zile sau de o săptămână ale Transilvaniei, asigurând cazarea în gospodării autentice ale unor familii ungureşti. De un astfel de sejur a avut parte şi autorul articolului, care a locuit la un muzician din Turea. 

„Am ajuns la răsăritul soarelui, chiar la timp pentru o cană de cafea, în sunetul talăngilor de la grumazul vacilor răsunând de pe dealuri. În fiecare seară, vacile din localitate şi bivoliţele sunt duse de ciurdarul satului pe dealurile din apropiere şi în fiecare dimineaţă ele se întorc, vacile cunoscând, instinctiv, drumul spre casă”, notează călătorul.

Reportajul continuă descriind experienţele jurnalistului în micuţul sat, frapat de obiceiurile şi ritmul vieţii, redate în fraze ca:

Îmbrăcând strai tradiţional, am păşit în altă eră, aşa cum, literar, am păşit într-o pereche de cizme negre lustruite, vechi de 60 de ani
Printre cai şi căruţe, talăngi şi îmbrăcăminte tradiţională, este de parcă m-aş fi întors în timp
Interacţiunea cu localnicii, şi experienţa însăşi, proiectează un aer copleşitor de autenticitate, o adevărată întâlnire a culturilor

Articolul se încheie într-o notă ironico-melancolică: „I-au luat lui Sally Corry 15 ani pentru a construi o relaţie de încredere  cu sătenii din Transilvania, cu toată ironia pe care o implică cazul unui australian asudând pentru a face cunoscute cultura şi muzica populară din Carpaţi”. Citeşte aici textul integral (în engleză)

image
image
image
image
image
image

Află mai multe despre Ţara Călatei | Consultă oferta Carpathian Tours | Înapoi la începutul articolului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite