Clopote cu GPS la Catedrala Patriarhală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catedrala Patriarhală va inaugura, în 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, cinci noi clopote, care vor funcţiona pe baza unui sistem GPS. Cu aceeaşi ocazie, lăcaşul de

Catedrala Patriarhală va inaugura, în 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, cinci noi clopote, care vor funcţiona pe baza unui sistem GPS. Cu aceeaşi ocazie, lăcaşul de cult, aflat în renovare din luna mai, va fi resfinţit.

Cele patru clopote actuale ale catedralei vor fi înlocuite cu unele fabricate la Innsbruck, în Austria. Funcţionarea acestora va fi supravegheată de un computer cu receptor GPS, pentru a da o precizie atomică ceasului care programează declanşarea lor.

Pe lângă clopotele cu GPS, Catedrala Patriarhală a mai primit noi instalaţii termice, electrice, de sonorizare şi de climatizare. Lucrările exterioare vizează restaurarea acoperişului de plumb, tencuiala, treptele catedralei şi aleea din piatră din jurul lăcaşului. Costul lucrărilor de reconstrucţie este estimat la un milion de euro, suportat din donaţii şi de Ministerul Culturii şi Cultelor.

Recent, şi la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia au fost montate clopote cu GPS. Acestea nu vor mai fi trase cu frânghia, ci vor fi acţionate prin intermediul unei telecomenzi. Clopotele vor putea fi acţionate şi de pe telefonul mobil, prin tastarea unui cod special.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite