Clima României devine tropicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu se va reduce efectul de seră, vom avea parte de veri foarte fierbinţi. În următoarea sută de ani, România va avea temperaturi mai mari cu 5 grade Celsius, ajungând la temperaturi

Dacă nu se va reduce efectul de seră, vom avea parte de veri foarte fierbinţi.

În următoarea sută de ani, România va avea temperaturi mai mari cu 5 grade Celsius, ajungând la temperaturi medii anuale specifice zonei tropicale, a avertizat profesorul englez Dudley Shallcross într-o dezbatare organizată de British Council la sfârşitul săptămânii trecute. Principala cauză a măririi temperaturilor este creşterea emisiilor gazelor cu efect de seră.


Pentru a stopa creşterea temperaturilor, România trebuie să folosească eficient sursele energetice regenerabile. Soluţia constă în construirea de clădiri cu sisteme de încălzire bazate pe energie regenerabilă proprie şi schimbarea maşinilor cu unele mai puţin poluante. "Ştiu că aţi avut o vară foarte fierbinte anul trecut. Dar închipuiţi-vă cum ar fi cu cinci grade Celsius în plus", a spus profesorul Shallcross, directorul departamentului de Chimie Atmosferică de la Universitatea din Bristol.

Expertul britanic consideră că nivelul dioxidului de carbon din atmosferă a fost constant pentru mai multe sute de ani. Modelările computerizate arată însă că în ultimii 30 de ani s-au produs cele mai multe schimbări de temperatură. Profesorul englez susţine că există un proces natural de schimbare a climei, dar oamenii contribuie şi ei foarte mult la creşterea gazelor cu efect de seră din atmosferă.


Omul, principalul vinovat


Oamenii de ştiinţă prezenţi la dezbateri au polemizat pe tema schimbărilor climatice, ei încercând să vadă dacă acestea sunt rezultatul gazelor cu efect de seră generate de activitatea umană sau reprezintă un ciclu natural.


Cercetătorii români, prezenţi la dezbateri, au susţinut opinii diferite. În timp ce geologii şi fizicienii au spus că schimbarea climei e naturală, meteorologii au susţinut că factorii naturali sunt concuraţi de emisiile cu efect de seră generate de activitatea umană.


Tabăra care susţinea că omul este principalul vinovat pentru încălzirea globală a fost reprezentată de climatologul Roxana Bojariu, unul dintre autorii principali ai raportului Grupului Interguvernamental Pentru Studiul Schimbării Climei. Aceasta a arătat că gazele cu efect de seră generate din activităţile umane influenţează negativ clima. "Omul vine să concureze geologia, devine actor în ciclurile geologice", a spus în discursul său Roxana Bojariu.


Climatul e în continuă schimbare


Scepticii cu privire la schimările climatice, geologii şi fizicienii, spun că acestea nu sunt neapărat cauzate de comportamentul uman, ci sunt tendinţele naturale de încălzire şi răcire a climei. "Cracteristica principală a climatului de pe Pământ este schimbarea. Climatul se schimbă tot timpul, el niciodată nu a stat pe loc. Dacă nu s-ar schimba, am avea o planetă moartă", a spus Mirela Voiculescu, lector de fizică atmosferică la Universitatea din Galaţi. Mulţi dintre oamenii de ştiinţă au susţinut că ultima parte a încălzirii globale a fost făcută exclusiv de om.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite