Clemenţă pentru nebunii şoselelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducătorii auto nu vor mai fi reexaminaţi decât în cazul în care au comis un accident. Nici măcar cei care conduc sub influenţa alcoolului nu vor mai da "sala" În timp ce numărul

Conducătorii auto nu vor mai fi reexaminaţi decât în cazul în care au comis un accident. Nici măcar cei care conduc sub influenţa alcoolului nu vor mai da "sala"

În timp ce numărul accidentelor grave de circulaţie a crescut cu 11 la sută faţă de anul trecut, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a decis să relaxeze sancţiunile prevăzute de Codul Rutier. Acest lucru se întâmplă la doar câteva săptămâni după ce şeful Poliţiei Române ceruse scoaterea în afara legii a detectoarelor radar şi posibilitatea folosirii agenţilor de circulaţie în civil tocmai pentru reducerea numărului de victime ale şoselei.

Conducătorii auto care rămân fără permis nu vor mai fi obligaţi să dea din nou examen decât dacă faptele pentru care le-a fost suspendat dreptul de a conduce prezintă pericol social. Aceasta este cea mai importantă modificare a Codului Rutier aprobată, joi, de Guvernul României.

Reexaminarea şoferilor cărora le-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului se va face doar dacă au produs un accident de circulaţie soldat cu victime, avarierea unui vehicul sau alte pagube.

De asemenea, se recurge la reexaminare atunci când permisul a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta comisă a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ. Vor fi supuşi examinării teoretice şi cei care solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Nepromovarea testului sau neprezentarea conducătorului auto la testare conduce la prelungirea suspendării pentru o singură perioadă de 30 de zile, urmând ca la expirarea acesteia titularul să redobândească dreptul de a conduce. Până acum, şoferii nu puteau să-şi recupereze permisul decât atunci când treceau de proba teoretică.

Conform noilor reglementări, permisul reţinut de poliţie poate fi restituit titularului dacă acesta prezintă dovada că a depus o plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei. De asemenea, accidentele soldate doar cu pagube materiale vor putea fi soluţionate de societăţile asiguratorii. Totodată, se reduc faptele pentru care se poate elibera dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Este şi cazul depăşirii vitezei maxime admise cu 50 de kilometri pe oră, situaţie în care, potrivit vechiului Cod Rutier, nu se elibera dovadă cu drept de circulaţie.

Camioanele pot circula cu viteză mai mare

Viteza maximă de circulaţie admisă pe drumurile publice a fost majorată pentru autocamioane, autocare şi alte vehicule din categoriile C, D şi D1, care se vor putea deplasa cu viteze de până la 110 km/oră, în funcţie de categoria de încadrare a drumului. Astfel, autocamioanele, autocarele şi celelalte vehiculele din categoriile C, D şi D1 se vor putea deplasa pe autostradă cu viteze de până la 110 km/h şi cu maximum 90 km/h pe drumurile naţionale, expres sau europene. Pe celelalte drumuri, viteza maximă admisă va fi de 80 km/h.

Obiectivul principal al promovării ordonanţei este transcrierea Directivei Consiliului Europei în legislaţia română, la care se adaugă o serie de măsuri de relaxare a regimului rutier. Modificările la regimul circulaţiei pe drumurile publice au rolul de a veni în sprijinul conducătorilor auto, fără a afecta siguranţa traficului rutier şi a cetăţenilor.
Cristian David,
ministrul internelor şi reformei administrative

Bilanţ tragic pe şoselele României

Aproape 1.000 de oameni au murit, iar alţi 2.400 au fost răniţi grav, în urma celor 2.945 de accidente rutiere produse pe drumurile României, de la începutul acestui an până în prezent. Numărul accidentelor a crescut cu 11 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar majoritatea acestora se produc din cauza indisciplinei pietonilor în trafic şi a vitezei excesive la volan.Numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere produse în primele cinci luni ale acestui an a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu peste 50 de cazuri.

"Trecem prea uşor de la o extremă la alta"

"Mi se pare că trecem prea uşor dintr-o extremă în alta, în condiţiile în care numărul accidentelor de circulaţie este în creştere. Pe lângă faptul că, oricum, permisul se obţine mult mai simplu, noile prevederi dau acum posibilitatea celor care au greşit să redobândească dreptul de a conduce mult mai uşor chiar în urma unor încălcări grave a regulamentului de circulaţie." (Virgil Mihailovici, preşedintele Asociaţiei pentru promovarea Siguranţei Auto)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite