Claudiu Săftoiu şi avocatul Aurelian Pavelescu, după decizia de eliberare a lui Vîntu: Kovesi ar trebui să-şi dea demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al SIE Claudiu Săftoiu, precum şi avocatul Aurelian Pavelescu au avut o reacţie destul de vehementă la auzul veştii că Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat. Ambii au văzut în această decizie o victorie a judecătorilor asupra procurorilor. Aceştia din urmă ar fi reacţionat sub influenţa conducerii, a preşedintelui şi implicit a apropiatei acestuia, Procurorul General Codruta Kovesi. Ambii au spus că Procurorul General a

"Mă aşteptam la acest rezultat care arată clar o disparitate între valoare şi probitate, între corpul judecătoresc şi procurori. Faptul că procurorii au instrumentat un caz care a dus la o arestare a cărei motivări nu se susţine arată clar că este un caz politic. Este inadmisibil. Va continua cu o magnitudine nemaipomenită. Vom asista la o serie de războaie iar surprizele vor fi din ce în ce mai mari. Având în vedere rezultatul, se impune demiterea procurorilor care au lucrat la acest caz şi ar trebui să se ridice şi un mare semn de întrebare asupra Procurorului General, doamna Codruta Kovesi", a declarat Claudiu Săftoiu pentru adevarul.ro

Întrebat dacă această eliberare îi va afecta imaginea lui Traian Băsescu, Claudiu Săftoiu a fost de părere că Preşedintele va încerca să profite si de această ocazie: "Lui îi place să se aşeze mereu pe muchie de cuţit. Se va apăra şi va arăta cu degetul către justiţie şi se va scuza că intenţiile lui au fost bune însă aparatul judiciar nu a funcţionat".

image

Editorialiştii Adevărul comentează:

Grigore Carianu
Ziua în care Vîntu şi-a umilit ziariştii

image

Eugen Chelemen
Câinii din luptele lui Băsescu

image

"Această mobilizare conduce la ideea unei implicări instituţionale în sfera politică"

"Soluţia mi se pare corectă. Am fost de părere încă de la bun început că este un abuz, eram însă destul de sceptic în actualul context. Judecătorii însăşi sunt timoraţi. Faptul că şi-au asumat această decizie este un lucru bun. Eu cred că este necesară demisia Procurorului General. Ea poartă responsabilitatea acestor arestări politice făcute în momente delicate. Acest dosar vizează o infracţiune minoră. Dosarul în sine nu este complicat din punct de vedere juridic, iar această mobilizare conduce la ideea unei implicări instituţionale în sfera politică. Procurorul General nu a mai fost dorit de CSM dar a fost susţinut de Preşedinte şi ministrul Justiţiei. Procurorul General ar trebui să demisonze", a declarat avocatul Aurelian Pavelescu pentru adevarul.ro.

"Imaginea preşedintelui este acum clar afectată, este un semn clar că instituţiile nu-l mai asculttă, desprinzându-se de sfera politică. Traian Băsescu a suferit o grea lovitură, nu numai de imagine ci şi de influenţă", a conchis avocatul.

image

Iulian Urban (PDL):  Se demonstrează că justiţia nu este subordonată lui Traian Băsescu

image

Senatorul PDL Iulian Urban, membru în Comisia Juridică, a declarat pentru adevarul.ro că eliberarea lui Sorin Ovidiu Vîntu demonstrează că justiţia nu este subordonată preşedintelui Traian Băsescu.

"Acum vreo două săptămâni, domnul senator Dan Voiculescu spunea că justiţia este subordonată lui Traian Băsescu şi că speră ca ultimul bastion al democraţiei româneşti să fie justiţia. Aşa s-a demonstrat că justiţia nu este subordonată lui Traian Băsescu şi ultimul bastion al democraţiei româneşti este justiţia.  Dacă sunaţi în altă parte, o să auziţi că s-a făcut dreptate. Din punctul meu de vedere, dacă asta au decis judecătorii, asta este. Este precum la fotbal, s-a dat golul, a fost validat de arbitru, asta este, nu ai ce să faci", a declarat el.

Senatorul a mai afirmat că eliberarea lui Vîntu ar putea accelera ritmul în care opoziţia se va reorganiza în vederea unei noi suspendări din funcţie a lui Traian Băsescu.

"Procesul în justiţie al lui Sorin Ovidiu Vîntu va fi la fel ca celelalte care se află pe rolul instanţelor de judecată din România, nici într-un ritm mai alert, nici mai scăzut. Aşa că s-ar putea ca eliberarea lui să accelereze un anumit proces în care opoziţia se va reîncorona pe drumul suspendării preşedintelui din funcţie. Aşa că se va întâmpla mai repede momentul în care se vor ralia spre suspendare, decât momentul în care va fi condamnat domnul Vîntu într-un dosar".

"Nu ştiu dacă se va ajunge la condamnarea lui, nu am văzut probele. Din practica justiţiară în ceea ce priveşte infracţiunea de favorizarea  infractorului, dacă procurorii nu au reuşit să demonstreze faptul că reprezintă un pericol la adresa siguranţei naţionale, atunci probabil că verdictul judecătorilor este corect. Nu ştiu ce a existat în dosarul cauzei, dar justiţia e justiţie şi iată că vedem că nu este subordonată lui Traian Băsescu. Ce va fi mai încolo, rămâne la luminile judecătorilor, cel puţin aşa spune codul penal român", a mai spus Iulian Urban.

Cozmin Guşă: Eliberarea lui Vîntu va genera o blocadă economică împotriva unor trusturi de presă

image

Cozmin Guşă a declarat că decizia de judecare în libertate a omului de afaceri va genera o blocadă economică împotriva unor trusturi de presă.

"Impactul este că, în loc de acel război în justiţie, va urma unul în plan economic - preşedintele (Traian Băsescu n.r.) împotriva trustului Realitatea, dar şi împotriva altor trusturi. Marea problemă a puterii este cea legată de reflectarea realităţii. Dacă realitatea va fi reflectată obiectiv în următoarea perioadă, este evident că asta va fi de natură să tensioneze foarte mult relaţia dintre Guvern şi populaţie. Guvernul doreşte, în acest caz, ca această reflectare a realităţii să fie edulcorată, să fie potrivită pentru a nu spune românilor despre falimentul guvernării", a declarat Cozmin Guşă.

El a adăugat că "după procedura în justiţie, care a  eşuat în cazul domnului Vîntu, se va trece la un boom economic, prin blocarea anumitor bugete de publicitate pentru perioada următoare. Nu este vorba numai de Realitatea, care va fi vizată în principal, ci şi de celelalte trusturi, cum ar fi Intact".

Potrivit lui Guşă, orice eliberare a unui duşman al lui Traian Băsescu este va fi interpretată ca o înfrângere.

"Este un om însă care se revigorează foarte repede şi trece imediat la strategia următoare şi asta este blocada economică împotriva trusturilor", a conchis el.

Toni Greblă (PSD): „Decizia este corectă. Cercetarea să se facă în libertate!”

Toni Greblă

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Greblă, este de părere că decizia de eliberare a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu „este una corectă, nefiind evidente motive ca cercetarea să se facă în stare de arest”.

Potrivit senatorului social-democratul, acuzaţia de favorizare care i-a fost adusă lui Vântu în raport cu Nicolae Popa nu mai este valabilă, în condiţiile în care acesta a fost prins şi urmează să fie adus în ţară. „Cercetarea poate să se facă foarte bine şi în starea de libertate!”, a mai comentat Greblă. (Valentina Deleanu).

Norica Nicolai(PNL): Decizia este justificată

"Au revenit la aceeaşi soluţie. După părerea mea soluţia este justificată în raport de starea de pericol a faptei. Eu m-am şi exprimat public că după arestarea în Indonezia a lui Popa nu mai există faptă penală. Este justificată şi în raport de starea persoanei, având în vedere problemele de sănătate ale domnului Vîntu. Unde fuge, Doamne iartă-mă?", a declarat europarlamentarul Norica Nicolai.

Despre evoluţia anchetei, Norica Nicolai este convinsă "că probele vor fi administrate şi se va finaliza în raport de ceea ce există în cauză şi de vinovăţia persoanei (a lui Vîntu n.r.) pentru această faptă".

image

Ioan Ghişe (PNL): Justiţia nu s-a băgat în reglarea de conturi dintre Băsescu şi Vîntu

Senatorul liberal Ioan Ghişe a declarat că procesul în care este implicat Sorin Ovidiu Vîntu va dura mult.

"Foarte bine!", a spus senatorul râzând în momentul în care a aflat că Sorin Ovidiu Vântu a fost eliberat şi va fi cercetat în stare de libertate.

"Presupun că este o reglare de conturi între el şi domnul Traian Băsescu şi justiţia nu s-a băgat. Este greu de anticipat, dar cred că va fi un proces lung, iar miza va fi vânzarea acţiunilor de la Realitatea TV", a apreciat Ioan Ghişe.

image

Dinu Gâlcă, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a fost trimis în judecată de DNA

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite