Claudiu Săftoiu - vecin la Soveja cu liderul formaţiei de lăutari Azur, Nelu Vlad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zona în care şi-a achiziţionat teren directorul Serviciului de Informaţii Externe, Claudiu Săftoiu, a început construcţia unor vile şi a unei pensiuni de două margarete. În curând,

În zona în care şi-a achiziţionat teren directorul Serviciului de Informaţii Externe, Claudiu Săftoiu, a început construcţia unor vile şi a unei pensiuni de două margarete. În curând, aici va răsări un cartier rezidenţial.

Directorul SIE va fi vecin nu doar cu Ion Oprea, prefectul judeţului Vrancea, şi cu comandantul poliţiei din judeţ, comisarul Viorel Şerbănoiu, care şi-au achiziţionat şi ei terenuri în zonă, ci şi cu Nelu Vlad, liderul formaţiei de lăutari Azur din Galaţi. Ion Mănălău este, deocamdată, singurul "vecin" al lui Săftoiu, care chiar locuieşte în acea zonă situată undeva la 150-160 metri de drumul principal din comună. Are o casă cu două camere şi spune că pământul l-a luat de la primărie. Mănălău nu a auzit de Claudiu Săftoiu, însă este foarte mândru de faptul că în viitorul cartier rezidenţial o să-şi facă o vilă şi Nelu Vlad, liderul formaţiei de lăutari Azur din Galaţi. "Nu ştiu cât de mare e ştabul ăsta de la Bucureşti, dar n-are cum să fie mai mare ca Nelu Vlad de la Azur", ne-a spus sovejeanul.

Localnicii habar n-au cine e Claudiu Săftoiu

Chiar dacă Mănălău pune la îndoială celebritatea SIE, bărbatul speră ca Săftoiu să-i ajute să asfalteze şi drumul din centrul comunei până la ei acasă. "Eu locuiesc aici de vreo cinci ani. Înainte, locul ăsta era groapa de gunoi a Sovejei. Toată lumea arunca bălegar aici. Primăria ne-a adus curent electric la casă, iar apă iau de la un puţ făcut de mine", ne-a mai spus Mănălău.

De Claudiu Săftoiu nu au auzit nici alţi săteni din comuna Soveja. Un bătrân aflat în faţa unui bar din localitate ne-a spus că în viaţa lui nu a auzit de numele şefului de la SIE. "Important e că acum avem şi noi drum bun şi ne mai putem duce la oraş, la Focşani", ne-a spus bătrânul.

DN 2L Tişiţa-Soveja, inaugurat cu lăutarii de la Azur

Primăria comunei Soveja a scos la licitaţie terenul cumpărat de Claudiu Săftoiu pe data de 7 noiembrie 2006.

Câteva zile mai târziu, ministrul transporturilor, construcţiei şi turismului, Radu Berceanu, a inaugurat Drumul Naţional 2L Tişiţa-Soveja în ritmul lăutarilor de la Azur. Primarul Costel Pleşa a declarat ulterior că i-ar fi oferit şi gratis terenul lui Săftoiu pentru demersurile făcute de acesta în reabilitarea drumurilor.

Strămoşii kitsch-ului manelistic

Aflată printre primele trupe care au introdus orga ca instrument popular, lucru generalizat apoi, formaţia Azur a deschis drumul kitsch-ului de masă în România. Stilul lor a fost preluat după revoluţie şi statuat în retortele absconse ale manelismului. Casete lor pirat invadau muzica "de masă", nu de mase, a anilor "80. Toate strădaniile culturnicilor de atunci, toate măsurile luate nu au putut stăvili invazia "azură" de la nunţi, botezuri, cumetrii, din muzica de "locale" şi bodegi. O sociologie vulgarizantă cu fior extatic, conţinută în texte, a cuprins plaiurile mioritice cu celebrul şlagăr "Cucu şi pupăza"/"Lasă-mă, mândruţo, lasă-mă să mor/cu mâna la pupăză/ şi cu cucu gol". Repertoriul lor vast, cu tot felul de rime şchioape, se auzea peste tot plaiul. Alt şlagăr: "Aseară am fost la mat/ şi m-am îmbătat/c-o mie de pretini buni/de la mini(!) din sat"… "Că nu beau degeaba, eu plătesc/serioasă-i treaba/ nu glumesc" etc. Repertoriul lor "patriotic" a culminat cu "Suntem români, mereu". Adăugăm listei celebrisimul song " Cenuşereaso", un adevărat vârf al genului.

Licitaţie "în plic închis", dar cu aceleaşi oferte

Anunţurile privitoare la licitaţia pentru vânzarea terenurilor cumpărate la Soveja de directorul SIE, Claudiu Săftoiu, prefectul de Vrancea, Ion Oprea, şi şeful IPJ Vrancea, comisarul-şef Viorel Şerbănoiu au fost publicate şi la rubrica de Mică Publicitate a Adevărului. Pe 7 şi 27 octombrie 2006, Primăria Soveja anunţa că "organizează licitaţie publică cu ofertă în plic închis în data de 7 noiembrie 2006, ora 10, la sediul primăriei, în vederea vânzării unor suprafeţe de teren din domeniul privat al comunei Soveja". Licitaţia cu ofertă "în plic închis", opusul celei cu strigare, presupune ca persoanele interesate de cumpărarea terenurilor să facă oferte financiare separate, secrete, a căror valoare este anunţată numai în momentul deschiderii plicurilor. În cazul terenurilor cumpărate la Soveja, la preţul de pornire de 2,6 lei/mp, participanţii au făcut, toţi, aceeaşi ofertă - 8 lei/mp.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite