Clasificarea vinurilor romanesti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum se descifreaza eticheta de pe o sticla de vin? Ce inseamna toate acele VS-uri, DOC-uri, CT-uri? In fapt, prescurtarile respective arata modul in care sunt clasificate vinurile autohtone

Cum se descifreaza eticheta de pe o sticla de vin? Ce inseamna toate acele VS-uri, DOC-uri, CT-uri? In fapt, prescurtarile respective arata modul in care sunt clasificate vinurile autohtone respective. Dorin Popa si Cornel Dusa, autorii Cartii vinurilor, arata ca diversitatea calitativa a licorilor de struguri imbuteliate si diversitatea soiurilor a facut ca fiecare tara sa adopte sisteme proprii de clasificare. La noi, criteriile sunt continutul de alcool, insusirile de calitate determinate de compozitia fizico-chimica si de tehnologia de obtinere. Fie albe, roze sau rosii, vinurile sunt de masa (de consum curent), de calitate si speciale.Vinurile de masa sunt usoare, fara a avea pretentii de identitate de soi sau podgorie. Taria alcoolica minima este de 8,5 la suta volume. Vinurile de calitate se obtin din soiuri superioare de struguri, cultivate in areale viticole delimitate. In functie de nivelul lor calitativ, vinurile pot fi de calitate cu indicatie geografica - vinuri de calitate superioara, VS - si cu denumire de origine controlata - DOC. Vinurile speciale sunt obtinute din musturi sau vinuri, prin aplicarea unor tratamente specifice, in aceasta categorie intrand vinurile spumante, spumoase, perlate si petiante, aromatizate, licoroase. Revenind la vinurile de calitate, acestea pot fi de calitate superioara, VS; au taria alcoolica de minim 9,5 la suta volume, cu mentiunea zonei geografice de producere, denumirea soiului sau a sortimentului. Exportul acestor vinuri se face sub denumiri generice similare, tip "Landwein", "Vin du Pays", "Country Wine" etc. Vinurile de calitate superioara cu denumire de origine controlata (DOC) au personalitatea locului de producere, soiului si modului de cultura, iar denumirea de origine este constatata prin traditie. Taria alcoolica minima dobandita este de 11 la suta volume, iar strugurii din care provin trebuie sa aiba un continut minim in zaharuri de 190 g/l. Un vin poate purta denumirea de origine controlata cu conditia ca vinificarea, conditionarea, maturarea si imbutelierea sa se faca in acelasi areal, iar denumirea de origine sa fie aprobata de un organism din subordinea Ministerului Agriculturii. Vinurile DOC includ vinurile cu denumire de origine controlata si trepte de calitate: DOC-CMD, DOC-CT, DOC-CIB. Acestea reprezinta cea mai inalta treapta de calitate, cu producere in areale restranse si dupa reguli severe. Treptele de calitate se acorda dupa continutul de zaharuri, proportia de boabe stafidite, atacul putregaiului nobil in momentul recoltarii. Treapta CMD inseamna "cules la maturitate deplina" , cand strugurii sunt copti si continutul de zaharuri este de minim 196 g/l. Treapta CT inseamna "cules tarziu", cand strugurii sunt supracopti si creste cantitatea de zahar pe seama pierderii apei (continut in zaharuri mai mare de 213 g/l). CIB se traduce prin "cules la innobilarea boabelor", cand pierderea apei prin supracoacere e completata de stafidire sau aparitia mucegaiului mobil. Acesta extrage apa din bob, concentrand zaharurile, fara a afecta compozitia lui (concentratie de minim 240 g/l). Continutul de zaharuri este criteriul "clasic" de clasificare a vinurilor: ele pot fi seci (continut de zaharuri de pana la 4g/l), demiseci (4,01-12 g/l), demidulci (12,01-50 g/l) si dulci (peste 50 g/l).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite