Clanul „Sportivilor“, prins cu arme de război şi cocaină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT au reţinut mai mulţi membri ai grupării, suspecţi de trafic de droguri şi de arme letale.

Mai mulţi membri ai grupării conduse în trecut de Eugen Preda (în prezent arestat - n.r.) au fost săltaţi ieri de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) într-un dosar de trafc de cocaină şi posesie de armament. Anchetatorii au făcut 14 percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Teleorman, fiind vizată o reţea de trafic de droguri.

Ce s-a găsit la percheziţii

Potrivit unor surse judiciare, procurorii au descoperit aproximativ jumătate de kilogram de cocaină, mai multe pistoale în stare de funcţionare, printre care două automate marca Uzzi cu amortizor, un pistol Glock - ultimul model, o Beretta Colt,  o mitralieră şi o grenadă defensivă.

În urmă cu peste doi ani, mai mulţi interlopi, coordonaţi de Eugen Preda, au fost arestaţi pentru trafic de droguri şi de arme. Ancheta a scos la iveală faptul că mai mulţi membri ai clanului „Sportivilor" au fost protagoniştii furtului de arme de la o unitate militară din Ciorogârla, „incident" care s-a soldat cu demiterea mai multor şefi din Armată.

Mai multe arme dintre cele furate de la unitatea militară din Ciorogârla, în ianuarie 2009, au fost vândute de „locotenenţii" lui Preda unor membri ai clanurilor „Sportivilor„ şi „Cămătarilor„.

Investigatori sub acoperire

Conform anchetatorilor, interlopii asigurau transporturi de heroină chiar şi pentru temuta reţea teroristă  Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Clanul  condus de Eugen Preda plănuia chiar înscenarea jefuirii a 1.000 de kilograme de heroină traficată de membri ai PKK. Pe lângă traficul de droguri, interlopii lui Eugen Preda se ocupau şi cu traficul de arme. Procurorii DIICOT au folosit pentru prinderea interlopilor - angrenaţi în traficul internaţional de arme şi de droguri - mai mulţi ofiţeri sub acoperire.

Cele mai dese transporturi erau făcute din Turcia în Germania, în zonele în care comunitatea kurdă era majoritară. La un moment dat însă, oamenii lui Preda au pus la cale înscenarea unui jaf cu scopul de a-şi însuşi o tonă (1.000 de kilograme) de heroină pe care membrii PKK intenţionau să o livreze în Germania.

Traseul stupefiantelor

Drogurile urmau să ajungă în Germania, prin România, cu ajutorul a trei autoturisme Mercedes, ai căror şoferi erau aleşi de Eugen Preda. Informaţiile despre jaf au ajuns însă la urechile unui investigator sub acoperire.

În cazul în care ar fi ratat jaful, interlopii aveau pregătit şi „planul B": să fure o parte din heroină şi să o înlocuiască cu diferite substanţe pentru a nu fi sesizată dispariţia. Interlopii intenţionau să introducă drogurile furate pe piaţa bucureşteană.

Potrivit anchetatorilor, armele furate de la Ciorogârla au fost folosite şi în operaţiuni de pază a transporturilor de droguri sau în acţiuni de intimidare a adversarilor. De asemenea, o parte din arme au fost vândute.

Pentru a recupera armele, procurorii DIICOT au folosit un informator sub acoperire cu nume de cod „Marian Guţă". Acesta s-a oferit să cumpere arme de asalt, pretinzând că este intermediarul unei grupări teroriste - afiliată la ETA - din Spania, care oferă 6.000 de euro pentru un pistol-mitralieră. Marius Costea, zis Ţâru, s-a lăudat investigatorului sub acoperire că-i poate vinde oricâte arme vrea.

Furtul armelor de la Ciorogârla

Conform procurorilor, Eugen Preda a participat, personal, la furtul armelor de la unitatea militară din Ciorogârla, în noaptea de 28 spre 29 ianuarie 2009. El era monitorizat într-un dosar privind traficul internaţional de droguri.

Din Poliţie, în arest

Eugen Preda şi alte 13 persoane au fost arestaţi la 27 decembrie 2009. Ei au primit joia trecută un nou mandat de arestare preventivă, după ce Preda ar fi ameninţat anchetatorii din acest caz că, dacă va fi condamnat, „toată lumea va plăti". Eugen Preda a fost dat afară din Poliţie în februarie 2009 - unde activa ca ofiţer - după scandalul de la Mall Plaza România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite