Clanul măslinarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă ţigani români au furat, într-o singură lună, 164 tone de măsline din Spania În ianuarie, Garda Civilă din provincia spaniolă Malaga a iniţiat operaţiunea "Aurul Verde", în

Nouă ţigani români au furat, într-o singură lună, 164 tone de măsline din Spania

În ianuarie, Garda Civilă din provincia spaniolă Malaga a iniţiat operaţiunea "Aurul Verde", în urma numeroaselor denunţuri de furturi din plantaţiile de măslini. Desfăşurată în provinciile Cordoba, Granada, Sevilla, Malaga şi Jaen, operaţiunea s-a încheiat cu arestarea a nouă români, membri ai unei familii de ţigani, care au furat 164 tone de măsline în doar o lună.

Perfect organizaţi şi buni cunoscători ai zonelor în care acţionau, rromii şi-au instalat cartierul general în casa în care locuiau, în localitatea Fuente de Piedra, din provincia Malaga. Infractorii acţionau doar pe timpul nopţii, cu furgonete sau camioane care se bănuieşte că au fost furate.

40 de eurocenţi kilogramul

Cei nouă încărcau măslinele direct de pe plantaţii sau din depozitele amenajate la marginea livezilor. În aceeaşi noapte, ei au reuşit în mai multe cazuri să-şi vândă prada, la un preţ mult inferior celui de pe piaţă, cerând doar 40 de eurocenţi pe kilogram. Preţul normal al măslinelor vândute angro este între 2,5 şi 5 euro, în funcţie de sortiment. Cei nouă arestaţi au refuzat să divulge numele clienţilor, motivând că "le este teamă de consecinţe", după cum informează surse ale Gărzii Civile din Malaga.

Au abandonat din mers camionul cu "marfă"

Operaţiunea "Aurul Verde" a demarat în luna ianuarie 2008 cu instalarea unor dispozitive de control şi supraveghere a camioanelor şi a furgonetelor care circulau, după ora 23.00, pe drumurile periferice din apropierea zonelor cu plantaţii de măslini. Autorii furturilor au fost identificaţi, iar agenţii Gărzii Civile şi-au restrâns raza de acţiune în localitatea Fuente de Piedra, din Malaga.

În data de 29 ianuarie, aflaţi într-un camion încărcat cu opt tone de măsline, românii au observat că sunt urmăriţi de poliţişti. Încolţiţi, hoţii au ales să abandoneze "marfa", sărind din camionul aflat în mers.
Două săptămâni mai târziu, trei dintre infractori au fost prinşi în flagrant în provincia Malaga, în timp ce transportau 1,4 tone de măsline, culese de ei dintr-o fermă.

Ceilalţi membri ai grupului au fost arestaţi în locuinţa lor închiriată în Fuente de Piedra, pe care o transformaseră într-un adevărat depozit. Aici, agenţii Gărzii Civile au descoperit 87 tone de măsline, pe care infractorii nu apucaseră să le vândă. Oamenii legii au mai confiscat 4.500 de euro şi 26 de telefoane mobile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite