Clădirea Finanţelor Timiş, de 10 ani în construcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jurul clădirii de stat, neterminate, din centrul oraşului, au fost ridicate în ultimii doi ani alte două imobile de lux Noul sediu al fiscului din Piaţa 700 este deja uzat moral,

În jurul clădirii de stat, neterminate, din centrul oraşului, au fost ridicate în ultimii doi ani alte două imobile de lux

Noul sediu al fiscului din Piaţa 700 este deja uzat moral, deşi practic nu a fost încă dat în folosinţă. Mai mult, reprezentanţii fiscului au uitat să doteze imobilul şi cu parcare.

Proiectul noului sediu al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş a început din 1999 şi trebuia finalizat în 2001.

Directorul adjunct al DGFP Timiş, Doru Dudaş, spune că investiţia s-a confruntat cu două mari probleme: finanţarea şi un constructor care pe parcurs şi-a pierdut capacitatea tehnică de a finaliza lucrarea. "Finanţările au fost reduse la început, iar la un moment dat constructorul, CONAR Arad, a avut probleme.

Am început demersuri pregătitoare rezilierii contractului, dar, în 2007, firma a fost cumpărată şi noul acţionariat a preluat şi lucrarea", a spus şeful de la Direcţia de Finanţe. Potrivit acestuia, noul sediu va funcţiona cel mai devreme din 2009. Din cauza tergiversării proiectului, valoarea noii clădiri a crescut de la şapte milioane de lei la 45 de milioane de lei, în 2008.

Fără parcare pentru contribuabili

Noul sediu al Direcţiei de Finanţe Timiş are locuri de parcare doar pentru şefi, poziţionate în subsolul clădirii. Contribuabilii din tot judeţul care vor veni să-şi plătească taxele şi impozitele vor avea o mare problemă în a găsi un loc de parcare în zonă, mai ales că acolo se află o piaţă agroalimentară şi mai multe sedii de birouri. Directorul adjunct, Doru Dudaş, a declarat că speră ca primăria să rezolve problema.

"E un teren în apropiere pe care administraţia locală ar putea amenaja o parcare", menţionează Dudaş. Chiar dacă proiectul clădirii statului nu era prevăzut cu parcări, Finanţele au primit autorizaţiile necesare pentru construcţie, deşi pentru investitorii privaţi, regulile de urbanism nu mai permit acest lucru.

Investiţii similare, gata într-un an

Un investitor privat a construit primele birouri de clasă A din Timişoara exact lângă clădirea Finanţelor. Ovidiu Şandor a început să construiască din 2006 şi un an mai târziu a dat în folosinţă prima clădire de lux.

"Am avut un proiect manager şi o echipă care urmărea lucrarea", a spus Ovidiu Şandor, adăugând că statul face greşeala de a începe lucrări pe care nu le poate finanţa şi care, în timp, aduc mari pierderi.

Mai "scundă" cu patru etaje

Clădirea Finanţelor trebuia să aibă iniţial nouă etaje, dar, din cauza finanţării care şi aşa a crescut de aproape şapte ori, statul a renunţat la construirea a patru niveluri. În zona Cetate din Timişoara, lângă Piaţa 700, unde se afla şi noua construcţie a sediului Finanţelor, preţul pe metrul pătrat la vânzare este de 1.000 - 1.200 de euro.

Valoarea investiţiei în noul nostru sediu a crescut în ultimii zece ani de şase-şapte ori, din cauza întârzierii
lucrărilor
Doru Dudaş, director adjuct Finanţe Timiş

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite