Civilizaţia depinde de salvarea speciilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderea faunei şi a florei produce daune de miliarde de euro Specialiştii spun că anumite ecosisteme sunt de atât de distruse încât nu mai pot fi restaurate. În România, 36% din

Pierderea faunei şi a florei produce daune de miliarde de euro

Specialiştii spun că anumite ecosisteme sunt de atât de distruse încât nu mai pot fi restaurate. În România, 36% din specii sunt pe cale de dispariţie.

Experţii consideră că dispariţia speciilor de animale şi plante produce anual pagube cuprinse între 1.350 şi 3.100 miliarde de euro la nivel mondial. Potrivit unui studiu de ultimă oră asupra biodiversităţii, realizat de specialiştii germani împreună cu cei ai Uniunii Europene, dacă nu se va face nimic până în 2050, multe dintre habitate nu vor mai putea fi recuperate niciodată.

Documentul constituie una dintre primele evaluări majore a impactului economic al distrugerii biodiversităţii în lume, după exemplul raportului lui Sir Nicholas Stern asupra costurilor schimbărilor climatice.
Intitulat "The Economics of Ecosystems and Biodiversity" ("Economia sistemelor ecologice şi a biodiversităţii"), studiul dă o valoare monetară unor factori de mediu precum apa, protecţia împotriva inundaţiilor, medicamentele naturiste şi pădurile.

"Anumite ecosisteme sunt deja atât de distruse încât nu mai pot fi restaurate", a concluzionat Pavan Suhdev, un înalt oficial al Deutsche Bank. Studiul arată că, zilnic, dispar aproximativ 150 de specii din floră şi faună, un ritm care este de 100 până la 1.000 de ori mai mare decât rata înregistrată în procesul dispariţiei naturale a speciilor.

36% din speciile româneşti, în pericol

Deşi nu au făcut o evaluare a pierderilor provocate de dispariţia habitatelor, specialiştii români susţin că situaţia biodiversităţii din România nu e deloc bună. Aproximativ 36% din exemplarele de vertebrate româneşti se află pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Principalele cauze pentru diminuarea drastică a speciilor sunt desecarea luncii inundabile a Dunării, distrugerea sau fragmentarea habitatelor prin construcţii urbane sau industriale, precum şi poluarea apei şi a solului. O altă cauză importantă e utilizarea intensivă a pesticidelor.

"Din cele aproximativ 100 specii mamifere care trăiesc în ţara noastră, 72 specii au nevoie de măsuri speciale de conservare. Dintre acestea, 7% sunt critic periclitate, 37% sunt periclitate, 57% sunt vulnerabile", spune Orieta Hulea, director de program la WWF România. Printre cele speciile cele mai aflate în pericol sunt liliecii, delfinii, lupii, urşii, vidrele, râşii, pisicile sălbatice, caprele neagre.

Număr redus de berze negre

În România, una dintre păsările aflate în pericol e barza neagră, care poate fi întâlnită în Transilvania. În 1994, statisticile arătau că populaţia berzelor negre era 60.100 perechi. În prezent, numărul acestora s-a redus la jumătate.

Specialiştii susţin că existenţa păsării este periclitată şi la nivelul Europei.

Mai poate fi întâlnită şi în pădurea siberiană, până în nord-estul Chinei şi Coreei, precum şi în Asia Centrală şi Asia Mică.

Pescuitul extirpă delfinii Hector

Delfinii sunt o specie ameninţată de pescuitul excesiv. Pentru a-i proteja, multe dintre ţări au luat măsuri speciale.

Noua Zeelandă va interzice pescuitul comercial din zona costieră şi va amenaja rezervaţii marine pentru protejarea delfinilor Hector.

Specie rară pe cale de dispariţie, delfinii Hector dispar pe capete. În prezent 75% din aceştia au dispărut.
Numărul delfinilor Hector era între 7.400 şi 29.000 de exemplare în anii "70.
Una dintre subspeciile de delfini, Maui, sunt cei mai rari din lume şi se confruntă cu extincţia.

Procentele dezastrului

Rapoartele internaţionale arată că 11% di spaţiile naturale care existau în 2000 ar putea să dispară. Cel mai probabil acestea vor fi transformate în terenuri agricole sau distruse de schimbările climatice.
40% din terenurile cultivate în prezent în mod tradiţional ar putea deveni exploatări intensive.
60% din recifele de corali ar putea să dispară, afectând direct modul de viaţă a miliarde de oameni.
Oamenii de ştiinţă estimează că aproximativ 90% din rinoceri aflaţi în pericol trăiesc în Indonezia.

70 milioane de dolari pentru corali

Deoarece coralii sunt în mare pericol din cauza turiştilor care folosesc creme de plajă, autorităţile din Caraibe vor crea noi zone protejate pentru recifele de corali Planul e de a investi 70 milioane de dolari, informează Reuters.Ţări precum Bahamas, Republica Dominicană, Jamaica, Antigua şi Barbuda, St. Kitts şi Nevis, Dominica, Santa Lucia, Grenada, St. Vincent şi Grenadine vor proteja aproape 32.000 de kilometri pătraţi de habitate marine.

Rinocerii sunt în pericol

Rinocerii sunt în mare pericol din cauza braconajului. Până acum, din întreaga lume au dispărut peste 3.000 de exemplare, arată studiile.
P

entru a-i salva de la dispariţie, organizaţiile neguvernamentale încearcă tot felul de metode. Săptămână trecută, specialiştii de la World Wide Fund for Nature (WWF) au filmat cel mai rar rinocer din lume în jungla indoneziană. Rinocerul femelă, surprins în pădurile tropicale, era însoţit de un pui.

"Este foarte neobişnuit să filmezi un rinocer din Java în profunzimea pădurii tropicale", a declarat Adhi Rachmat Hariyadi, liderul WWF Indonezia în parcul naţional Ujung Kulon, citat de Reuters.
Rinocerul a fost observat cu ajutorul camerelor video cu infraroşii care se declanşează în funcţie de senzorii de mişcare.

Filmarea e cu atât mai importantă cu cât rinocerii Java se găsesc în doar două locaţii din lume: în parcul naţional Ujung Kulon din vestul provinciei Java şi într-o zonă din Vietnam. Directorul parcului naţional din Indonezia, Agus Priambudi, a spus că ultimele descoperiri ar putea ajuta la strângerea mai multor date despre cel mai rar rinocer din lume.

"Sper că aceste date vor ajuta autorităţile parcului să înţeleagă dinamica populaţiei şi comportamentul rinocerilor Java", a spus directorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite