Satu Mare: Civilizaţia iudaică la Atelierul Memorial "Paul Erdös"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cultul iudaic este înfăţişat „cuşer” în fostul atelier al graficianului sătmărean Paul Erdös,  în două săli. Printre exponate se regăseşte şi o Tora pe pergament de o valoare inestimabilă.

O Tora extrem de veche, inscripţionată pe pergament, alături de câteva zeci de de obiecte de cult rare, din patrimoniul cultului evreiesc sunt expuse de ieri la Atelierul Memorial „Paul Erdös” din Pasajul Ştefan Ruha. „Expoziţia vrea să scoată în evidenţă cât de importantă era religia evreilor în Satu Mare şi cât de legată este istoria oraşului Satu Mare de cea a comunităţii evreilor” afirmă Felicia Grigorescu, directorul Secţiei de Artă a Muzeului Judeţean Satu Mare, organizatoarea evenimentului.

Expoziţia reuneşte imagini ale clădirilor de cult din Satu Mare şi Carei, pe care le alătură unui număr semnificativ de obiecte vechi specifice cultului iudaic. Printre obiecte se regăsesc un talit  şi o chipă, veşmintele de rugăciune ale evreilor, ambele vechi. Majoritatea exponatelor fac parte din colecţii private, iar unele dintre obiectele expuse au fost aduse de la muzeul din Sighetul Marmaţiei. Expoziţia poate fi vizitată toată luna mai, marţi şi vineri între orele 13 şi 15 dar şi în zilele de joi cu concert la Filarmonica „Dinu Lipatti”, între orele 18 şi 21.  La începutul secolului, unul din trei sătmăreni era evreu. În momentul de faţă, comunitatea evreiască din Satu Mare mai numără sub 100 de membri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite