Ciută ţinută captivă pentru distracţia turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorul Parcului Naţional Ceahlău este implicat în mai multe scandaluri legate de protecţia mediului Acesta este acuzat că a "ajutat" la dispariţia a 30.000 de metri cubi de lemn

Administratorul Parcului Naţional Ceahlău este implicat în mai multe scandaluri legate de protecţia mediului

Acesta este acuzat că a "ajutat" la dispariţia a 30.000 de metri cubi de lemn şi că a ţinut închisă, în curtea sa, o ciută.

Administratorul unuia dintre cele mai importante parcuri naţionale din România este acuzat că pe sub ochii lui au dispărut peste 30.000 de metri cubi de lemn într-un an de zile. Mai mult, el a ţinut captivă o ciută, în propria curte.

Cu câteva zile în urmă, aceasta a fost mutată în curtea Administraţiei Parcului.

Toate aceste nereguli sunt reclamate de Ion Iordache, preşedintele Consiliului Ştiinţific al PN Ceahlău, şi de alte 20 de persoane din comuna respectivă.

O adresă bine documentată din partea preşedintelui Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău, profesor Ion Iordache, ce a ajuns sub ochii preşedintelui CJ Neamţ, Vasile Pruteanu, face lumină în acţiunile ilegale pe care le tot "întreprinde" Gheorghiţă Lalău în sensul protejării biodiversităţii în Parcul Naţional Ceahlău.

Deţinerea de animale sălbatice - faptă penală

Un alt aspect este cel al ciutei pe care Lalău a ţinut-o în propria curte luni întregi, timp în care a atras turiştii la căsuţele pe care le închiriază.

"În privinţa deţinerii unei ciute (Cervus Elaphus) în inventarul administraţiei, cât şi a alocării de bani publici (20.000 lei) pentru hrana acesteia, nu s-a acordat nici un aviz pentru că atât legislaţia silvică, cât şi OUG 57/2007 art.31, al. f. (transportul, deţinerea, comerţul sau schimburile în orice scop a exemplarelor luate din natură, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic) interzic acest lucru sub incidenţa penală", mai menţionează scrisoarea.

Controale fără rezultat

Vasile Pruteanu, din partea conducerii judeţului, a menţionat că a acceptat o întâlnire cu Ion Iordache şi că, după ce controlul de audit se va încheia curând, va informa şi opinia publică asupra deciziilor care se vor lua.
Medicul veterinar Lalău nu a dorit să facă nici un comentariu.

Gheorghiţă Lalău trece din control în control de la CJ Neamţ, Agenţia de Protecţie a Mediului şi Garda de Mediu. Anii anteriori, administratorul a fost supus mai multor controale, dar de fiecare dată, el a ieşit "basma curată".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite