Cititorii "Adevărului" au suflet mare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Copiii necăjiţi din Valea Jiului au primit în dar multe jucării, dulciuri şi hăinuţe de Crăciun. Moş Crăciun a ajuns, pentru prima dată, anul acesta, la cele două fetiţe din

>> Copiii necăjiţi din Valea Jiului au primit în dar multe jucării, dulciuri şi hăinuţe de Crăciun.

Moş Crăciun a ajuns, pentru prima dată, anul acesta, la cele două fetiţe din Valea Jiului, rămase în grija bunicii după ce mama lor le-a abandonat pe scările unui centru de asistenţă socială din Petroşani. Ioana şi Ana au primit pachete de la cititorii cotidianului "Adevărul" care, impresionaţi de soarta micuţelor, le-au întins o mână de ajutor.

Crăciunul a fost simţit cu adevărat anul acesta în coliba în care trăiesc cele două copile şi bunica lor. Ana şi Ioana au primit de la Moş Crăciun primele lor jucării, dar şi dulciuri şi hăinuţe. Oameni cu suflet s-au oferit să le facă micuţelor o bucurie de Crăciun.


Cele două fetiţe sunt din Petroşani şi au fost abandonate pe scările unui adăpost social de mama lor care a plecat la muncă în străinătate. Copilele au fost luate în grijă de bunica lor care se chinuieşte din răsputeri să le crească din ajutorul social de 300 de lei şi alocaţiile micuţelor.


Primele lor păpuşi


"Mama lor le-a părăsit, dar le iubesc pe fete şi o să am eu grijă de ele cât voi fi sănătoasă. Am încercat şi de sărbători să le cumpăr ceva, dar cu ce bani... Sunt foarte fericită că mai sunt oameni cu inimă mare şi ne-au ajutat", spune bunica fetiţelor, Maria Culik.


Ioana (3 ani) şi Ana (un an şi opt luni) au primit, ieri, de la un clujean, cititor al cotidianului "Adevărul", care a dorit să rămână anonim, pachete cu dulciuri, hăinuţe şi jucării. De altfel aceste daruri sunt singurele pe care le-au primit vreodată.

Micuţele au fost extrem de uimite de cadouri, dar bucuria cu care au primit păpuşile găsite în pachet le-a copleşit. Fetele au strâns în braţe jucăriile, citindu-li-se pe faţă spaima că darurile li se vor lua înapoi. "Au mai văzut la alţi copii, dar ele n-au avut. Acestea sunt primele lor păpuşi şi le este frică să nu le luaţi înapoi. Nu aveau jucării pentru că nu am cu ce să le cumpăr", ne spune Maria Culik.


"Facem foc din cârpe, câteodată"

Ioana şi Ana chiar dacă nu rabdă de foame, trăiesc în condiţii foarte grele, într-o casă din lemn care aduce mai mult a colibă. Nu au nici măcar lemne. Ca să se încălzească, bunica adună haine şi hârtii din gunoi, şi aşa fac focul. "Nu vreau să sufere fetele de foame şi din ce câştig le cumpăr de mâncare. Cu focul ne descurcăm însă foarte greu, fiindcă lemnul e scump.

Dar facem foc din cârpe, câteodată, când gsim la gunoi.
Am avut ceva necazuri cu asta mică, pentru că s-a îmbolnăvit din cauză că a plecat mama lor. Am fost prin spital cu ea şi acum este mai bine. Singurul ajutor îl am de la băiatul meu, unchiul fetiţelor, dar şi el o duce rău", mai spune bunica fetiţelor. Asistenţii sociali din Petroşani au verificat în repetate rânduri situaţia celor două fete şi au descoperit că ele sunt îngrijite foarte bine de bunică, chiar dacă trăiesc în sărăcie.

1.000 de lei pentru Maria şi Izabela

Cititorii "Adevărului" au întins o mână de ajutor şi celor două surori din Petroşani, care muncesc la vecini ca să-şi întreţină mama şi fratele de doar patru ani. Patronul unei societăţi din Ploieşti a trimis 1.000 de lei copilelor pentru Crăciun, iar anul viitor, după cum a promis, le va repara casa.


"Am avut de mâncare!"


Maria (12 ani) şi Izabela (10 ani) sunt singurul sprijin al mamei lor care a muncit 20 de ani ca metalurgist, în condiţii grele, şi care, acum, este nevoită să măture străzile, pentru o bucată de pâine. Cel care a întins o mână de ajutor acestor fetiţe a dorit să rămână anonim.


Impresionat de drama celor două fetiţe, patronul unei firme de construcţii din Ploieşti le-a trimis 1.000 de lei pentru sărbători şi le-a făcut promisiunea că le va repara casa - o magherniţă aflată la marginea cartierului Dacia, din Petroşani.


"Banii aceştia primiţi de la domnul Adrian (n.r. - patronul firmei care le-a trimis ajutorul bănesc) ne-au ajutat să avem şi noi un Crăciun frumos. Am avut de mâncare! Am avut cozonac şi am putut să cumpărăm şi haine groase pentru copii. Îi mulţumim din suflet pentru ajutorul ce ni l-a dat şi ne rugăm la Dumnezeu să-l ajute", a spus Olga Haidu, mama celor două fetiţe, Maria şi Izabela.

Drama micuţelor a început în urmă cu cinci ani, când tatăl lor le-a părăsit, iar mama şi-a pierdut locul de muncă. Femeia spune că salvarea a venit de la cele două fiice, Maria şi Izabela. Copilele n-au mai suportat să-şi vadă mama plângând, pentru că nu are ce să le dea să mănânce şi s-au dus să muncească la vecini. Fetiţele învaţă bine şi se ţin de şcoală, iar după ore, aproape zilnic, se duc la muncă prin gospodăriile localnicilor.
(Maximilian Gânju)

Surorile Maria şi Izabela au sărbători îmbelşugate
şi haine noi prin bunăvoinţa unui patron din Ploieşti

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite