Cirque du Soleil şi lumea lui Quidam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cirque du Soleil reprezintă mai mult decât un spectacol de circ, este un imperiu al divertismentului Quidam este călătoria intensă şi imaginară a unei fete tinere, Zoe, care transformă

Cirque du Soleil reprezintă mai mult decât un spectacol de circ, este un imperiu al divertismentului

Quidam este călătoria intensă şi imaginară a unei fete tinere, Zoe, care transformă lumea alienată în care trăieşte într-una plină de speranţă.

Creat în 1984 în Canada de către doi performeri de stradă, Guy Laliberte şi Daniel Gauthier, Cirque du Soleil a reuşit să se extindă până la 3.600 de angajaţi. Fiecare spectacol are povestea sa şi un laitmotiv pe care întregul show se bazează. Muzica live, performanţele şi acrobaţiile artiştilor sunt câteva din motivele care te ţin cu sufletul la gură în timpul spectacolului.

Quidam este cea de-a noua producţie Cirque du Soleil. Numele spectacolului derivă din latină şi înseamnă "trecător anonim". Deşi majoritatea spectacolelor au o tematică şi o poveste de urmărit, acestea se leagă cel mai bine prin performanţele acrobatice.

Cu toate acestea, Quidam are o poveste pe care o poţi înţelege de la bun început. Este călătoria intensă şi imaginară a unei fete tinere, Zoe, care transformă lumea alienată în care trăieşte într-una plină de speranţă.

Acrobaţii incredibile

La începutul spectacolului, Zoe apare pe scenă, pierdută şi dezorientată, lângă părinţii indiferenţi. Se întâlneşte cu o siluetă fără cap, cu o umbrelă în mână, care îi înmânează o pălărie. Atunci începe magia.

Urmează roata germană, un soi de roată gigantică pentru hamsteri, la care Shayne Courtright realizează acrobaţii de o dexteritate incredibilă. Micii "diavoli" interpretaţi de un grup de copii chinezi, clovnii şi trapeziştii inundă scena într-un joc suprarealist de jonglerii care nu trebuie ratat.

La începutul spectacolului apare, pe înregistrarea oficială, explicaţia: "Quidam, un trecător fără nume, o figură solitară de la colţul străzii, o persoană care se grăbeşte dincolo. O persoană care plânge, cântă şi visează în noi toţi".

Spectacolul este însoţit de muzica compusă de Benoit Jutras. Zoe cântă într-un limbaj inventat de ea, fiind acompaniată de-a lungul spectacolului de un bărbat care anunţă momentele importante, ieşirile şi intrările, folosindu-se de diverse efecte de sunet.

Quidam este fascinant, spectaculos şi artistic, la fel ca şi celelalte reprezentaţii Cirque du Soleil.

Creaturile Quidamului

Zoe este, aparent, fetiţa obişnuită. Este curioasă şi plictisită în acelaşi timp, vrea mai mult decât este în jurul ei. Când părinţii o ignoră, îi "suspendă" preţ de câteva minute. Intră într-o lume imaginară, unde descoperă lucruri ciudate şi minunate.

Tatăl este accepţia omului obişnuit, introvertit, preocupat numai de sine. Pantofii săi albi sunt singurul amănunt care indică mai multe despre personalitatea ascunsă a acestuia.

Mama este mereu absentă, alienată de la tot din jurul ei. Înăuntrul ei se simt disperarea, frustrarea şi dorinţa de altceva.

Quidam este coborât din imaginaţia lui Zoe. Este anonim, el este toată lumea şi, în acelaşi timp, nu este nimeni.

John este prezentatorul pentru jumătate din spectacol. În acelaşi timp este substitut pentru profesorul lui Zoe, cu propriul program trăznit de lecţii. Îmbogăţeşte universul lui Quidam prin prezenţa sa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite