Circulaţie rutieră, supravegheată în comuna Fărcaşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei aparate radar de ultimă generaţie amplasate în trei localităţi îi vor filma pe vitezomanii care vor depăşi viteza.

Şoferii vitezomani care trec prin comuna Fărcaşa ar putea să aibă parte de o surpriză cu totul neplăcută. Cei care depăşesc viteza maximă admisă de 50 km/h se pot trezi cu o amendă pe care o primesc prin poştă, în plic, alături de o poză făcută în trafic. Acest lucru este posibil începând cu data de 1 ianuarie 2009, când cele trei radare fixe amplasate pe DJ 108 A în comuna Fărcaşa vor fi funcţionale. Aparatele sunt situate în localităţile aparţinătoare Buzeşti, Sârbi şi în comună. Primarul, Ioan Stegerean, afirmă că prezenţa radarelor are scopul de a-i obliga pe şoferi să reducă viteza, după ce aceasta a fost cauza mai multor accidente rutiere deosebit de grave.

Amenzile, contribuţie la bugetul local

Şoferii care nu vor face acest lucru vor contribui din plin la bugetul comunei, deoarece 30% din valoarea amenzilor are această destinaţie. Primăria a făcut un contract cu o firmă de specialitate din Cluj, care le şi admninistrează timp de cinci ani. După această perioadă, aparatele devin proprietatea comunei, aşa cum afirmă primarul. Potrivit acestuia, după ce vor trece cei cinci ani, întreaga sumă încasată din amenzi va intra la bugetul local al comunei. „Nu am făcut asta ca să ne îmbogăţim. Scopul este de a reduce accidentele rutiere care au loc din cauza vitezei”, a mai menţionat el. Aparatele radar valorează circa 15.000 de euro, iar potrivit edilului, administraţia locală nu a plătiti nimic pentru ele. El mai explică felul în care funcţionează: „Aparatul înregistrează viteza şi transmite datele prin radio la un dispecerat, dar poate să facă şi o poză maşinii care a depăşit viteza”. De asemenea, aparatele radar sunt de ultimă generaţie şi au posibilitatea să şi filmeze, lucru care va fi de foarte mare ajutor poliţiştilor şi în depistarea maşinilor furate.

Eficiente încă din faza de verificare

Pentru moment, cele trei radare sunt în faza de verificare. Cu toate acestea, efectul prezenţei lor se face deja simţit. „Am observat că deja se circulă cu viteză mai mică prin localitate”, concluzionează Stegerean. Explicaţia, mai spune el, e simplă. Şoferii care află de existenţa aparatelor radar îşi „anunţă” colegii de trafic prin semnale luminoase. „Sunt metode vechi de comunicare între şoferi. Dacă unul ştie că este control sau radar în trafic, face semnale luminoase şi ceilalţi ştiu că trebuie să fie atenţi cu pedala de acceleraţie”, mai spune primarul. La urma urmei însă, acesta era şi scopul, şi anume de a-i face pe şoferi să reducă viteza. „Un aparat radar amplasat pe drum are acelaşi efect asupra şoferilor ca şi prezenţa unui poliţist în trafic”, mai explică primarul Fărcaşei.

Urmează camere de supraveghere

Ioan Stegerean are planuri mari în comuna sa. După ce a rezolvat problema iluminatului public şi a făcut un pas pentru reducerea accidentelor, următoarea etapă este instalarea de camere video pentru supraveghere în toată comuna. Există deja un proiect de hotărâre de consiliu local şi imediat ce va fi aprobat, vor începe demersurile pentru această realizare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite